Orice acord de pace pentru încheierea conflictului din Ucraina trebuie să fie unul de durată şi este crucial ca Kievul să fie strâns implicat în negocieri, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte, arată Agerpres.
„Toţi vrem pace în Ucraina. Vrem ca Ucraina să fie în cea mai bună poziţie când încep negocierile”, a afirmat Rutte la sosirea la sediul NATO din Bruxelles, unde a început între timp a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării.
Secretarul general al NATO a ales să minimalizeze declaraţiile secretarului american al apărării, Pete Hegseth, de miercuri, potrivit căruia este nerealist ca Ucraina să se aştepte să adere la NATO în urma unui acord de pace.
„Suntem o alianţă a democraţiilor şi trebuie să avem o dezbatere”, a spus Rutte, adăugând că Alianţa este ca o familie care va rămâne timp de generaţii.
Mark Rutte a vorbit şi despre necesitatea ca industriile de apărare din statele membre să producă mai mult, pe care a reluat-o şi în declaraţiile comune de mai târziu cu şeful Pentagonului şi în deschiderea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic.
„Avem industrii de apărare fantastice, dar nu producem suficient. Trebuie să intensificăm producţia industriilor de apărare”, a subliniat secretarul general al NATO.
El a evitat un răspuns clar la întrebarea dacă aderarea la NATO a Ucrainei este exclusă în urma declaraţiilor lui Hegseth.
„Cred că trebuie să ne concentrăm pe chestiunile importante, că Ucraina este într-o poziţie puternică atunci când încep negocierile. Este crucial ca Ucraina să fie strâns implicată în orice se întâmplă legat de Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că este o înţelegere de durată. Sunt pro-pace, pro-negocieri de pace, dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a obţinut va rămâne”, a subliniat Mark Rutte.
Înaintea sa, ministrul apărării din Suedia, Pal Jonson, a spus că Ucraina poate încă deveni membră a NATO, dacă îndeplineşte toate condiţiile.
Inclusiv după declaraţia de miercuri a lui Pete Hegseth, „nu cred că aderarea la NATO a Ucrainei este exclusă”, a declarat Jonson, la sosirea la reuniune.
Chestiunea aderării Ucrainei la NATO a fost abordată şi de ministrul german al apărării, Boris Pistorius. El le-a declarat jurnaliştilor că posibila aderare la NATO a Ucrainei, precum şi chestiunea unei eventuale cedări de teritoriu către Rusia nu ar trebui excluse înainte de negocierile de pace.
Pistorius a mai spus că regretă că administraţia americană a făcut deja ceea ce a numit concesii către Rusia înainte de începerea negocierilor.
De asemenea, el a afirmat că Rusia va rămâne o ameninţare pentru securitatea Europei chiar dacă se ajunge la un acord de pace în Ucraina.
„Ar fi naiv să credem că această ameninţare, chiar dacă acordul de pace se materializează, va scădea. De aceea trebuie să investim mai repede în apărarea noastră şi în capabilităţile noastre de securitate. Pacea, şi asta a fost din nefericire experienţa de-a lungul secolelor, poate fi obţinută numai dintr-o poziţie de forţă”, a adăugat el.
Ministrul apărării din Lituania, Dovile Sakaliene, a declarat la sosirea la reuniune că lumea se află în „cel mai întunecat moment după Al Doilea Război Mondial”.
„Ar fi o capcană mortală ca numai Trump şi Putin să găsească soluţii pentru noi”, a avertizat ea.
Colegul său din Estonia, Hanno Pevkur, a apreciat că „Ucraina are dreptul să fie într-o zi membră a NATO” şi s-a declarat încrezător că Europa va fi implicată în negocieri.
„Europa trebuie să fie parte dintre negocieri, pentru că Europa a introdus sancţiuni împotriva Rusiei, trebuie să fim acolo. Altfel pacea aceasta nu va fi una de durată”, a afirmat Pevkur.
Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a spus că Alianţa Nord-Atlantică trăieşte „un mare moment al adevărului”.
„Este un mare moment al adevărului. Se spune că este alianţa militară cea mai importantă, cea mai robustă din istorie. Este adevărat din punct de vedere istoric, dar întrebarea este: va mai fi adevărat în 10 – 15 ani?”, a spus el înainte de începutul reuniunii NATO.
sursa – AGERPRES