Scenariu pentru legiferarea autonomiei – pe masa parlamentarilor / UDMR se ”joacă” de-autonomia pe sub nasul PSD-ALDE

UDMR nu renunţă la autonomie şi doreşte legiferarea acesteia sub forma unor amendamente care să fie introduse în noul Cod administrativ care se află în lucru la comisia parlamentară specială pentru elaborarea codului.

  • Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a precizat că UDMR doreşte „un stat descentralizat şi autonomie locală reală” şi, de aceea, propune modificarea Codului Administrativ în aproximativ 100 de puncte

„Vrem un stat descentralizat, autonomie locală reală şi limitarea atribuţiilor prefecţilor în conformitate cu cele stabilite de Constituţie. Pe baza acestor trei principii, am elaborat aproape 100 de amendamente pe care le-am iniţiat în vederea modificării proiectului de Cod Administrativ. Legislaţia reglementează pe termen lung funcţionarea administraţiilor publice locale, deci nu este indiferent dacă este adoptată o lege care, într-adevăr, descentralizează, simplifică, eficientizează activitatea administraţiei locale sau continuă să centralizeze şi să atribuie prefecţilor competenţe care depăşesc cadrul constituţional”, a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, miercuri, după ce Comisia specială a încheiat dezbaterea generală privind analiza noului proiect de Cod Administrativ.

  • Cseke Attila a precizat că amendamentele formulate de UDMR se axează pe trei principii importante.

„Primul aspect vizează afirmarea principiului descentralizării.

Am formulat propuneri de modificare care simplifică, transparentizează şi asigură fezabilitate procesului de descentralizare. În acelaşi timp, am propus eliminarea din textul proiectului de lege a prevederilor care împiedică descentralizarea. O astfel de prevedere este şi obligativitatea respectării principiului constrângerilor bugetare”, a spus Atilla, potrivit unui comunicat al UDMR.

  • Clarificarea competenţelor prefectului este al doilea subiect important unde UDMR a elaborat o serie de amendamente.

„În forma actuală, proiectul Codului Administrativ conferă prefecturilor atribuţii şi competenţe, care nu sunt prevăzute de Constituţie şi care, mai degrabă, ar consolida, în continuare, autoritatea prefecţilor, deşi aceasta ar trebui diminuată. Prefectul nu poate fi garantul respectării legii, deoarece nu are o susţinere constituţională pentru a face acest lucru. Nu poate efectua verificări la sediul administraţiei locale în scopul controlului legalităţii documentelor administrative şi nu există niciun motiv pentru a fi anunţat în prealabil cu privire la orice control al unui minister care are loc în judeţ. UDMR a propus eliminarea oricărui articol de lege care ar conferi prefecţilor puteri dincolo de limitele Constituţiei”, a subliniat Cseke Attila.

  • Al treilea grup de amendamente formulate de UDMR are drept scop consolidarea autonomiei locale.

„În opinia noastră, atribuţiile sistemului administraţiilor publice locale trebuie clarificate şi extinse. Obiectivul este crearea unui sistem administrativ bazat pe deciziile comunităţilor locale. De exemplu, UDMR nu poate fi de acord cu faptul ca în consiliile locale şi judeţene să nu poată fi dezbătute decât proiectele de hotărâri avizate pozitiv de secretarul localităţii. În plus, considerăm că propunerea privind exercitarea mandatului liderilor şi consilierilor locali şi judeţeni este prea mult complicată. Pentru certificarea mandatelor ar urma să fie solicitate prea multe documente, care nu au fost necesare până acum”.

Săptămâna viitoare, comisia va începe să discute şi să voteze amendamentele depuse la proiectul de act normativ. Printre acestea se află şi propunerile Uniunii. Apoi, în termen de trei săptămâni, proiectul noului Cod Administrativ va fi prezentat plenului Senatului.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare