Șeful Serviciului de Informații Externe Rus(SVR) consideră sancțiunile Washingtonului drept un pas neprietenos și necorespunzător

Serghei Naryshkin

Noile sancțiuni ale administrației Biden împotriva Moscovei sunt un pas neprietenos și necorespunzător care erodează stabilitatea globală, a declarat vineri directorul Serviciului de Informații Externe Rus (SVR), Serghei Naryshkin, conform TASS(Agenția de Presă Rusă).

„Acesta este cu siguranță un pas neprietenos(…)Cu toții înțelegem că relațiile dintre Rusia și Statele Unite – două mari puteri – determină în multe moduri nivelul de stabilitate și securitate globală. Acest pas contribuie la distrugerea stabilității globale și asta este evident „, a subliniat el.

  • Potrivit lui Naryshkin, „acțiunile inconsistente ale SUA sunt surprinzătoare”. El a menționat politica eratică a Washingtonului față de Rusia asupra diferitelor grupuri din cadrul administrației SUA care se luptau între ele.

Șeful rus de informații a menționat, de asemenea, acuzațiile Washingtonului despre presupusa implicare a SVR în hack-ul SolarWinds. „Aș dori, de asemenea, să subliniez că concurența dintre agențiile de informații de top din lume ia diferite forme și are caracteristici specifice”, a remarcat directorul SVR. „Dar totuși, sunt convins că ar trebui să fie corect. Pașii pe care îi ia administrația [SUA], inclusiv acel pachet de sancțiuni, sunt un semn al concurenței neloiale”, a specificat Naryshkin.

joe biden
sursa foto: Facebook – Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat joi un ordin executiv care impune sancțiuni împotriva Rusiei.

În special, documentul „interzice instituțiilor financiare din SUA să participe pe piața primară a obligațiunilor denominate în ruble sau non-ruble” emise de Banca Centrală a Rusiei, Ministerul Finanțelor și Fondul Național de avere după 14 iunie. În plus, Departamentul Trezoreriei SUA a sancționat 16 entități și 16 persoane „care au încercat să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2020 în direcția conducerii guvernului rus”. S-au impus sancțiuni și pentru cinci persoane și trei entități legate de Crimeea, inclusiv membrii guvernului regional.
  • În plus, SUA expulzează zece personal de la Ambasada Rusiei la Washington DC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, în ceea ce privește relațiile cu Washingtonul, Moscova va fi ghidată de principiul reciprocității. Potrivit secretarului de presă, noile restricții americane nu vor facilita eforturile de a aranja o întâlnire între Putin și Biden propusă recent de Casa Albă.

Sursa: TASS