marți, noiembrie 28, 2023

SFATURI IMPORTANTE ÎN AGRICULTURĂ • Calendarul lucrărilor în agricultură în luna aprilie

SFATURI IMPORTANTE ÎN AGRICULTURĂ

  • Calendarul lucrărilor în agricultură în luna aprilie

Luna aprilie este extrem de aglomerată în ceea ce privesc lucrările agricole, atât în cultura plantelor de câmp, cât şi în legumicultură, viticultură şi pomicultură.

   Se recomandă o serie de lucrări specifice acestei perioade în toate sectoarele agricole, mai ales Campania viticolă de primăvară care înregistrează un vârf de lucrări ce se cer efectuate în timp util şi cu respectarea regulilor tehnice.

Calendarul lucrărilor în legumicultură, efectuate în luna aprilie

    13020532_1387162687977502_1207238994_nCalendarul lucrărilor în legumicultură, efectuate în luna aprilie şi recomandate pentru culturi din solarii, demarează cu marcarea şi modelarea terenului în vederea plantării în solarii. În continuare se seamănă fasolea urcătoare, iar în prima jumătate a lunii se va realiza plantarea integrală a solariilor cu tomate, ardei gras, vinete, castraveţi, pepeni etc.

Lucrările din acest sector continuă cu palisarea culturilor înfiinţate în solarii (tomate, castraveţi, pepeni); fertilizarea fazială a culturilor din solarii; irigarea prin brazde sau picurare a tuturor culturilor din solarii; prăşit manual pe rând şi pe intervalul dintre rândurile de plante sau efectuarea mulcitului.

Specialiştii mai recomandă continuarea lucrării de aerisit corespunzătoare pentru a se asigura temperaturile optime de dezvoltare a culturilor în solarii, dar şi recoltarea verdeţurilor (ceapă, pătrunjel, mărar), a salatei, ridichi, varză timpurie, spanac etc.

Calendarul lucrărilor la culturile de câmp, în aprilie

Agrofarm-420-lucrare-de-aratura1În ceea ce priveşte culturile de câmp, în această perioadă se va face mobilizarea solului, prin grăpare superficială (3-5 cm) în vederea înfiinţării culturilor de solano-fructuoase, bostănoase, rădăcinoase, vărzoase, fasole, dar şi pregătirea urgentă a patului germinativ şi terminarea în cel mai scurt timp a semănăturilor din prima urgenţă – morcov de vară, ceapă, pătrunjel, mazăre etc., dacă nu s-au semănat în luna martie.

În acelaşi timp se vor administra îngrăşăminte pentru culturile ce urmează a fi înfiinţate, erbicide de tip preemergente şi postemergente, tratamente fitosanitare şi călirea răsadurilor ce se vor planta în luna aprilie.

Tot la culturile de câmp se vor deschide rigolele şi se va modela terenul în brazde înălţate pentru înfiinţarea culturilor de solanacee, bostănoase, rădăcinoase, vărzoase şi verdeţuri, după care vor fi înfiinţate culturile prin semănare, direct în câmp (tomate de vară – toamnă, fasole de grădină şi boabe, castraveţi, sfeclă roşie, morcov etc) şi prin plantare de răsaduri (varza de vară, conopidă de vară, gulii şi gulioare, tomate timpurii şi de vară).

Urmează irigatul culturilor înfiinţate prin semănat şi prin răsad, iar la 5-6 zile de la plantare specialiştii recomandă completarea golurilor din cultură.

În luna aprilie se vor îngriji răsadurile din solarii şi răsadniţe (tomate, ardeioase, vinete, ţelină etc.) în vederea pregătirii lor pentru plantare la începutul lunii mai.

Spre sfârşitul lunii, la viile pe rod se aplică primele tratamente împotriva bolilor

vieCampania viticolă de primăvară înregistrează un vârf de lucrări ce se cer efectuate în timp util şi cu respectarea regulilor tehnice. În viile tinere se termină plantatul viţelor în masiv şi se completează golurile apărute cu viţe viguroase din soiurile plantate iniţial, se plantează la ghivece rezervă de viţe destinată plantării golurilor din timpul verii, se termină instalarea spalierilor din viile de anul 2 şi se înfiinţează culturile intercalate de legume: salată, mazăre de gradină, fasole de grădină, spanac, fasole boabe etc.

În viile pe rod, după terminarea lucrărilor fitotehnice la butuci, se execută afânarea adâncă pe solurile uşoare cu afânatorul cu gheare, pe solurile grele cu plugul fără cormane în agregat cu grapa pentru mărunţirea solului.

În plantaţiile cu sistem de irigare se aplică irigarea de aprovizionare la pornirea viţelor în vegetaţie, iar spre sfârşitul lunii specialiştii recomandă executarea primelor tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor cu produse fitosanitare autorizate.

Calendarul lucrărilor în pomicultură din luna aprilie

pomÎn plantaţiile de pomi sunt necesare multiple lucrări în această perioadă, se recomandă efectuarea următoarelor lucrări:

– se execută tratamentele fitosanitare la avertizare, pentru combaterea gargăriţei florilor de măr, aphidelor, acarienilor, rapănului, făinării, focului bacterian, păduchilor ţestoşi etc.;

– o atenţie deosebită se va acorda stropirilor de primăvară cu soluţiile clasice: zeama boerdeleză, zeama sulfocalcică, precum şi uleiuri de tip Oleocarbedan, Oleocalux,Oleodiazol;

– se încheie plantările de pomi, arbuşti fructiferi şi parţial căpşuni şi se completează golurile din plantaţii;

– se încheie tăierile de fructificare la speciile pomicole;

– după trecerea îngheţurilor şi a temperaturilor scăzute acolo unde s-au efectuat tăierile la cais şi piersic, cu lăsarea de ramuri rezervă, se fac corecturile necesare, cu care ocazie se lasă încărcătura normală de formaţiuni fructifere pe pom;

– tăierile anuale la piersic sunt obligatorii având în vedere că fructifică mai ales pe ramuri mixte şi lungi în vârstă de 1 an;

– tăierile de regenerare se aplică pomilor din plantaţiile îmbătrânite. Acestea se execută în vederea refacerii coroanelor, de a stimula pornirea de noi creşteri şi garnisirea acestora cu formaţiuni noi de rod;

– se finalizează lucrarea solului prin executarea arăturii, discuirii între rânduri, peste tot sau în benzi alternative;

– în funcţie de încărcătura cu muguri de rod se administrează îngrăşăminte organice şi 1/3 din îngrăşămintele azotoase;

– se verifică şi se completează grămezile cu materiale fumigene pentru prevenirea pierderilor cauzate de brume şi îngheţuri târzii.sursa:ziarullumina.ro

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner