Singurul veteran de război în viaţă al Forţelor Navale Române a împlinit vârsta de 102 ani

sursa foto: www.ct100.ro

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea a ajuns la venerabila vârstă de 102 ani şi este singurul veteran de război în viaţă al Forţelor Navale Române care a slujit ţara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.

Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa, la vârsta de 11 ani, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară şi a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marş de instrucţie al navei-şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” şi că „dragostea pentru nava-şcoală „Mircea” este perenă şi necondiţionaţă la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea şcolii navale, în anul 1940, prima funcţie pe care a îndeplinit-o tânărul ofiţer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acţiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” şi la bordul distrugătoarelor „Mărăşti” şi „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanţei, la misiuni de aprovizionare cu muniţie, echipament şi alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum şi la Operaţiunea 60.000, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944).

Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Naţional al ţării noastre, precum şi cu Ordinul „Coroana României”.

La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârşova (1944-1945). Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcţia de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galaţi (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele (1947).

Cariera tânărului ofiţer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc, când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în ţara noastră şi, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia şi puterea de a merge mai departe în viaţă. A urmat o perioadă în care îşi găsea cu greu un loc de muncă, pe şantiere, ca muncitor necalificat, şi, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcţie de grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieşit la pensie.

După instaurarea regimului democratic în ţara noastră, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă şi, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, respectiv contraamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Preşedintele României i-a conferit, în anul 2019, contraamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

„Cuvintele sunt puţine pentru a ne exprima recunoştinţa faţă de importantele servicii pe care le-aţi adus ţării noastre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru vitejia şi spiritul dumneavoastră de sacrificiu de care aţi dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare şi în alte structuri ale Marinei Regale Române.

Vă asigur de întreaga mea admiraţie pentru puterea exemplului pe care aţi transmis-o generaţiilor de marinari militari, cu privire la remarcabila conduită civică, demnitatea şi tăria de caracter cu care aţi înfruntat, mai bine de patru decenii, vicisitudinile vieţii, după ce aţi fost trecut în rezervă, în anul 1947, de către regimul comunist, fără prea multe explicaţii.

Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, în numele întregului personal al Forţelor Navale Române, vă urez multă sănătate şi zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi şi linişte sufletească. LA MULŢI ANI, domnule contraamiral Mircea Caragea!”, este mesajul aniversar pe care Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, i l-a transmis decanului de vârstă al marinarilor militari români.