vineri, august 19, 2022

Studiu: Milioane de oameni care au făcut Covid-19 nu și-au mai recuperat niciodată mirosul sau gustul (NBC)

Încă mai ai probleme cu simțul mirosului după ce ai avut Covid? Nu ești singurul. 5% dintre pacienții din întreaga lume care au avut Covid-19, adică în jur de 27 de milioane de oameni, încă suferă de pe urma pierderii simțului olfactiv sau gustativ, potrivit unui nou studiu citat de NBC News. 

În analiza publicată miercuri în The BMJ, un jurnal medical al Asociației Medicale Britanice, cercetătorii au evaluat 18 studii precedente în care au fost analizate cazurile de pierdere a mirosului și a gustului pe mai multe continente și în diverse grupuri demografice.

În jur de trei sferturi dintre cei afectați și-au recuperat simțurile în cel mult 30 de zile de la îmbolnăvire. Ratele de recuperare s-au îmbunătățit cu timpul, dar în jur de 5% dintre persoane au raportat „disfuncție persistentă” la șase luni de la infectarea cu SARS-CoV-2.

Analiza sugerează că pierderea mirosului și a gustului ar putea fi o problemă de lungă durată care necesită studii mai aprofundate și mai multe resurse medicale pentru pacienții care se confruntă cu simptome persistente.

Rată mai mare a mortalității printre pacienții vârstnici care își pierd mirosul

Pierderea simțului olfactiv este legată de o rată a mortalității mai ridicată la pacienții vârstnici și s-a demonstrat că are un impact major asupra sănătății mentale a celor care suferă de această condiție, potrivit doctorului Zara Patel, rinolog la Universitatea din Stanford.

„Având acum aceste milioane de oameni din toată lumea cu un simț olfactiv redus, ar putea reprezenta o nouă criză de sănătate publică”, a spus Patel.

Pierderea mirosului a fost una dintre semnele distinctive ale primelor zile ale pandemiei de Covid-19. „Puteai să urmărești [răspândirea] pandemiei pe tot globul” analizând căutările de Google despre pierderea mirosului, potrivit lui Patel.

Analiza BMJ folosește date obținute de la aproape 3.700 de pacienți care au făcut Covid și include studii efectuate în America de Nord, Europa și Asia, conform cărora femeile se confruntă cu pierderea pe termen lung a mirosului și a gustului mai des decât bărbații. Și în cazul pacienților cu congestii nazale mai accentuate recuperarea simțurilor este mai puțin probabilă.

Analiza arată că după 30 de zile de la infectare, 74% dintre pacienți și-au recuperat simțul olfactiv și gustativ, iar după 90 de zile, procentul sare la 90%. După șase luni, 4% dintre pacienți nu și-au recuperat încă simțurile.

De ce ne pierdem mirosul sau gustul când ne îmbolnăvim de Covid

Coronavirusul provoacă de cele mai multe ori umflarea șanțului olfactiv, adică a pasajelor părții superioare a cavității nazale cu care oamenii percep mirosul și procesează aromele mai complexe decât gustul acru sau amar.

Cercetătorii nu cred că virusul infectează inițial neuronii olfactivi ci se agață de celulele de sprijin (celulele gliale) care ajută neuronii să transmită semnale.

Pacienții care și-au pierdut simțul mirosului în urma îmbolnăvirii cu Covid-19 fac parte dintr-un grup select, potrivit doctorului Aria Jafari, rinolog la UW Medicine Sinus Center din Seattle. „Tind să își revină mai bine și mai repede, ceea ce are sens datorită celulelor care sunt afectate.”

Jafari a spus că jumătate dintre pacienții săi care și-au pierdut mirosul au avut cel mai probabil Covid-19 la un moment dat. Mulți dintre ei au avut probleme de sănătate din cauza pierderii simțului olfactiv.

„Tind să fie tulburați din cauza pierderii mirosului. Este o parte așa de importantă a vieții de zi cu zi și este ceea ce ne face umani”, a spus Jafari, care a spus că a primit în grija sa un bucătar profesionist, un ciocolatier și alte persoane care depind mult de abilitatea de a percepe mirosul și aroma produselor cu care lucrează.

„Cel mai des aud că [pierderea simțurilor] conduce la izolare socială și la sentimentul de deconectare față de lumea și societatea pe care o cunosc”, a povestit Jafari. „Iar acest lucru poate fi foarte deranjant”.

Jafari a spus că mulți pacienți descriu perioada de tranziție ca fiind foarte „stresantă”. În timp ce se recuperează, încep să simtă mirosuri care nu sunt prezente, precum mirosul de cauciuc ars și de fum, sau simt mirosuri anormal de neplăcute.

Sursa: Digi24

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner