SUA: Justiţia cere mărturia lui Mike Pence despre asaltul asupra Capitoliului

Departamentul Justiţiei din Statele Unite intenţionează să îl audieze pe fostul vicepreşedinte Mike Pence în cadrul anchetei privind asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului din Washington, sediul Congresului, scrie miercuri presa americană preluată de AFP, conform Agerpres.

Surse ale ziarului New York Times şi ale televiziunii CNN afirmă că Pence este dispus să ia în considerare cererea de a depune mărturie.

Ministrul justiţiei, Merrick Garland, a numit săptămâna trecută un procuror special care să ancheteze independent acţiunile fostului preşedinte Donald Trump, care a contestat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 şi a încercat să împiedice Congresul să certifice rezultatul scrutinului.

Susţinătorii lui Trump au atacat Capitoliul, iar Trump a făcut în mod public presiuni asupra lui Pence să nu valideze alegerile; vicepreşedintele este cel care prezidează şedinţa de oficializare în Congres a componenţei Colegiului Electoral, din care fac parte electorii desemnaţi de fiecare stat pentru alegerea efectivă a preşedintelui Statelor Unite.

Pence a calificat contestarea rezultatelor electorale drept „iresponsabilă”, dar a refuzat să fie audiat de comisia de anchetă a Camerei Reprezentanţilor. De data aceasta, însă, este vorba de o anchetă penală, aşa că el ar putea avea în vedere o mărturie, arată New York Times.

Pence este un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2023; Trump şi-a anunţat deja oficial candidatura.

Fostul preşedinte ar putea să încerce invocarea prerogativelor puterii executive privind confidenţialitatea comunicaţiilor, pentru a-l împiedica pe fostul vicepreşedinte să depună mărturie, la fel cum a procedat şi în cazul altor oficiali citaţi în ancheta federală.

Procurorul special coordonează acum două anchete separate, începute în urmă cu câteva luni. Prima are ca obiect eforturile lui Trump de a contesta alegerile; a doua vizează gestionarea de către fostul preşedinte a documentelor secrete care ar fi trebuit arhivate după plecarea sa de la Casa Albă. Decizia privind o recomandare de inculpare a lui Trump îi va reveni însă lui Garland.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare