Tăriceanu a participat la Summit-ul președinților de parlamente din statele membre ale Cooperării Economice a Mării Negre

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat miercuri, la Istanbul, la Summit-ul președinților de parlamente din statele membre ale Cooperării Economice a Mării Negre, organizat de Marea Adunare Națională a Turciei și dedicat aniversării a 25 de ani de la fondarea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).

La conferință au luat parte președinții de parlamente și șefii delegațiilor naționale din țările membre ale APCEMN – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina. Cu ocazia Summit-ului, președinților de parlamente le-a fost conferită Medalia de onoare a APCEMN, dedicată celei de-a 25-a aniversări a Adunării.

Tăriceanu a afirmat acolo că, în vederea realizării obiectivelor comune, sunt necesare eforturi și un angajament reînnoit al țărilor CEMN pentru dialog onest, înțelegere reciprocă și colaborare, cu atât mai importante în situația complexă de securitate din regiune și, în numele Senatului României, și-a reafirmat încrederea în viitorul cooperării la Marea Neagră și în contribuția APCEMN la promovarea păcii, stabilității și bunăstării în țările CEMN.
Președintele Senatului a evidențiat faptul că dezvoltarea cooperării economice și a schimburilor comerciale la Marea Neagră și dincolo de regiune, între Europa și Asia, impune o abordare integrată a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport și energie, care să asigure creșterea conectivității dintre țările membre.

De asemenea, a subliniat că România, în calitate de membru fondator al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) și stat membru al structurilor europene și euro-atlantice, susține consolidarea relațiilor cu toate statele membre CEMN, creșterea coordonării și complementarității dintre APCEMN și OCEMN și promovează interesele regiunii la nivel internațional. Pe durata mandatului său la președinția Consiliului UE în 2019, România va pleda în continuare pentru un rol mai puternic al UE în regiunea Mării Negre și pentru intensificarea colaborării UE cu țările din regiune, acordând Parteneriatului Estic o importanță strategică.

Prin Declarația comună adoptată la finalul lucrărilor, președinții de parlamente apreciază experiența pozitivă acumulată în cei 25 de ani de existență a Adunării, afirmă că eforturile de a găsi compromisuri flexibile și de a identifica interesele comune au constituit dintotdeauna baza „spiritului APCEMN” și se angajează să susțină în continuare dezvoltarea cooperării multilaterale în regiune, pe baza respectului și înțelegerii reciproce.

În marja reuniunii, președintele Senatului a avut întrevederi bilaterale cu dl Gramoz Ruçi, președintele Parlamentului Republicii Albania și președinte în exercițiu al APCEMN, dna Maja Gojković, președinta Adunării Naționale a Republicii Serbia, precum și dl Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare