Țările care vor să crească puterea eoliană în Marea Nordului de zece ori până în 2050

Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi Belgia au anunţat miercuri că doresc să instaleze aproape 150 de gigawaţi de turbine eoliene în Marea Nordului până în 2050 pentru a crea astfel „centrala electrică verde a Europei” şi a se lipsi de hidrocarburile ruseşti, transmite AFP, explică Agerpres.

„Vrem să ne multiplicăm de patru ori capacitatea eoliană offshore până în 2030 şi de zece ori până în 2050”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen, alături de cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul olandez Mark Rutte şi cel belgian Alexander De Croo, precum şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Stabilirea viziunii nu este suficientă, o vom transforma în realitate”, a promis lidera nordică la o conferinţă de presă la Esbjerg, un port la Marea Nordului din vestul Danemarcei.

O ţintă intermediară de 65 de gigawaţi a fost stabilită pentru 2030, potrivit declaraţiei.

O putere de 150 de gigawaţi de energie eoliană offshore asigură energia electrică necesară pentru 230 de milioane de locuinţe, potrivit celor patru ţări semnatare.

Cu cele mai puternice eoliene offshore de pe piaţă în prezent, o putere de 150 gigawaţi corespunde la aproximativ 15.000 – 20.000 de turbine.

Doar singure, cele patru ţări ar reprezenta jumătate din obiectivul UE pentru energia eoliană offshore până în 2050.

Acest anunţ vine în paralel cu un plan de 210 de miliarde de euro prezentat de Comisia Europeană, ce prevede o accelerare a producerii de energie regenerabilă şi economisirea de energie pentru a scăpa „cât mai rapid posibil” de importurile de gaze ruseşti ca răspuns la războiul din Ucraina.

Europenii au anunţat deja încetarea importurilor de cărbune rusesc începând din august, iar un embargo petrolier pentru sfârşitul anului este în discuţie în prezent între statele membre.

Comisia Europeană a declarat în martie că doreşte să reducă achiziţiile de gaz rusesc cu două treimi în acest an şi în totalitate înainte de 2030.

Comisia a propus miercuri să ridice ţinta pentru ponderea surselor regenerabile în mixul energetic de la 40% la 45% până în 2030.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, UE urmăreşte o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 şi neutralitatea carbonului până în 2050.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare