marți, iunie 28, 2022

Teatrul independent – din nou în sărbătoare

Teatrul independent va fi din nou în sărbătoare: UNDERCLOUD, cel mai important festival dedicat teatrului independent din România, se întoarce cu cea de-a XI-a ediţie. După zece ani în care organizatorii, actorii şi artiştii invitaţi au lucrat împreună pentru a construi o stare, anul acesta o vor şi trăi în perioada 22 şi 31 august 2018, a informat un comunicat al organizatorilor.

Cea de-a XI-a ediţie va fi marcată de prezenţa la Bucureşti a unora dintre cele mai renumite companii de teatru contemporan din România, Anglia, Franţa, Portugalia, Polonia, Israel şi Hong Kong. De asemenea, menţionăm şi participarea unor nume româneşti mai puţin cunoscute la noi în ţară, dar care şi-au creat un renume peste hotare – Simona Măicănescu şi Romulus Neagu.

Potrivit organizatorilor, producţiile străine care au răspuns invitaţiei UNDERCLOUD sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită unicităţii artiştilor autori, dar şi a companiilor producătoare.

Artişti români care fac performanţă în străinătate

The Fever este one-woman show-ul ce va deschide festivalul, cu actriţa Simona Măicănescu, stabilită de peste 20 de ani în Franţa. Spectacolul este unul internaţional şi se va juca atât în limba engleză (22 august, ora 19:00), cât şi în franceză (23 august, ora 19:00). Monologul ridică mai multe probleme, precum cea a inegalităţilor sociale ce cauzează suferinţă în rândul celor săraci.

Considerat de The Backstage, „un amestec de inteligenţă şi emoţie”, spectacolul regizat de celebrul dramaturg suedez Lars Noren şi scris de renumitul actor de la Hollywood Wallance Shawn a fost prezentat publicului în Paris, New York, Londra, etc.

Pe Simona Măicănescu, care a lucrat cu regizori cunoscuţi, precum Silviu Purcărete, Lucian Pintilie, Tompa Gabor sau Andrei Şerban, cei care doresc o pot vedea şi pe 26 august în spectacolul „Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi” – spectacolul este unul lectura, după un text al Hertei Muller, scriitoare germană de origine română, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

Un alt artist român care şi-a câştigat renumele internaţional este dansatorul şi coregraful Romulus Neagu. Acesta va susţine, tot în prima zi, performance-ul Stretto (22 august, 20:30). Spectacolul îmbină trei modalităţi de exprimare diferite, adică teatrul, dansul şi artele vizuale. Romulus Neagu este stabilit în Portugalia încă din 1999 şi spune despre „Stretto” că ar prezenta: „Un om nealiniat. Un om de frontieră, de margine, de limită, care încearcă să extragă din propriul corp căi şi direcţii”.

Nou în 2018: 2 secţiuni  noi – dans şi performance – şi prezentarea unor producţii independente din afara Bucureştiului.

Alături de spectacolul „Stretto”, mai există două producţii internaţionale în care muzica şi coregrafia au rolul principal: Territorial Opera (29 august) şi The Third Dance (30 august), ambele din Israel.

undercloudUNDERCLOUD aduce şi un spectacol care iese din tipare, dar mai ales din spaţiile hanului Gabroveni -„În doi”, în regia lui Alexandru Nagy, pe textul dramaturgului Matei Vişniec. Cele 5 reprezentaţii, fiecare a câte 15 minute, sunt jucate într-un cadru atipic, într-o maşină, în faţa a maximum 3 persoane. „Textele reunite în acest spectacol au ca numitor comun tandreţea sau mai bine spus o anumită foame de tandreţe într-o lume tot mai brutală”, afirmă Matei Vişniec.

 

O altă noutate pe care o aduce această ediţie este selecţia unor spectacole independente din afara Bucureştiului. Este vorba de Complet alb (Iaşi), În umbra marelui plan (Cluj) şi MaRo (Târgu-Mureş). În umbra marelui plan este o Č‹ncercare de a reconstitui istoria unui experiment social, iar MaRo ne arată bizareriile relaţiilor româno-maghiare, potrivit comunicatului UNDERCLOUD.

 

Secţiunea Concurs va prezenta 13 producţii independente în faţa unui juriu profesionist.

 

Pe lângă spectacole, festivalul găzduieşte şi o serie de workshop-uri de excepţie, susţinute de regizori de renume. Acestea sunt destinate artiştilor profesionişti interesaţi de tot ce ţine de mişcarea scenică. Workshop-ul „An actor`s body – an evoked drama” va avea loc pe 28, 29 şi 30 august. Actorul, regizorul şi Directorul Institutului Grotowski din Polonia, Jaroslaw Fret, este cel care va ţine training-ul şi va explica participanţilor cum să îşi pună în valoare mişcările pe scenă.

 

Pe de altă parte, există şi un workshop dedicat exclusiv tinerilor între 18-25 de ani, conceput de regizorul asiatic Tang Shu-wing, cunoscut la nivel internaţional drept „Alchimistul Teatrului Minimalist”. „Embracing The Unknown – The East and the West” reprezintă o iniţiere în metodele de lucru ale regizorului, cu ajutorul a două tehnici: una fizică şi una de improvizaţie.

 

A doua zi, acelaşi regizor va prezenta în premieră o demonstraţie a spectacolului „Titus Andronicus 2.0”, una dintre cele mai importante producţii ale sale. Bazat pe tragedia „Titus Andronicus”, spectacolul este o încercare curajoasă de a explora posibilităţi noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă.

 

Afişul din acest an este adaptat după o lucrare a Liviei Fălcaru (www.liviafalcaru.com). Ilustraţia este realizată de artistă în cadrul unui workshop cu Debbie Millman, la Visual Playground 2017.

 

UNDERCLOUD a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

 

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB şi este co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

 

UNDERCLOUD este creat şi organizat de Asociaţia UNDERCLOUD.

 

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner