Tragedii în lanţ în Bulgaria: un autocar cu turişti a luat foc; un cămin de bătrâni a ars – zeci de victime

Zeci de persoane au murit în Bulgaria, după ce un autobuz a luat foc pe o autostradă, scrie dcnews.ro.

Printre decedați, sunt și 5 copii.

Potrivit primelor informaţii, victimele erau originare din Macedonia de Nord, unde era înmatriculat autocarul. Însă, potrivit poliţiei, doar cei doi şoferi erau din Macedonia, în timp ce pasagerii erau „toţi albanezi”.

„Singurul lucru clar este că autocarul avea plăcuţe de înmatriculare macedonene”, a comentat premierul bulgar interimar Stefan Ianev, care s-a deplasat la locul accidentului şi a refuzat să ofere detalii asupra cetăţeniei victimelor.

„Şoferul a murit imediat, prin urmare nu era nimeni care să deschidă uşile” autocarului şi să le permită pasagerilor să se salveze din incendiu, a explicat şeful poliţiei naţionale bulgare Stanimir Stanev, conform Agerpres.

„Supravieţuitorii sunt traumatizaţi, şi-au pierdut apropiaţii, copiii. Au sărit pe geamuri”, a relatat Maya Arghirova, şefa Centrului pentru mari arşi unde au fost duşi supravieţuitorii.

„Este o tragedie”, a reacţionat premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, pentru mass-media bulgare. „Echipe se vor deplasa la faţa locului pentru a participa la operaţiuni”, a adăugat el.

Cel mai recent accident rutier grav din Bulgaria datează din august 2018, când 17 pasageri au murit în timp ce vehiculul în care se aflau circula pe o ploaie torenţială, având la bord turişti bulgari ce se întorceau dintr-o excursie la o mănăstire dintr-o regiune montană, la nord de Sofia.

Sunt cel puțin 46 de morți, din 53 de persoane care se aflau în autocar. Majoritatea sunt turiști din Macedonia de Nord. Printre victime, sunt și copii. Supraviețuitorii au avut nevoie de tratament pentru arsuri și au fost transportați la un spital din Sofia.

Accidentul a avut loc pe autostrada Struma, la aproximativ 45 km vest de Sofia, în jurul orei 2:00 a.m. (0000 GMT). Locul a fost izolat, iar premierul interimar bulgar Stefan Ianev s-a deplasat de urgență la locul tragediei.

Un oficial de la spitalul de urgență din Sofia a declarat că cele șapte persoane care primesc tratament au sărit din autocarul în flăcări și sunt în stare stabilă, conform Mediafax.

Ministrul macedonean de externe, Bujar Osmani, a declarat că grupul din autocar se întorcea la Skopje după o excursie la Istanbul, în Turcia.

Tot noaptea trecută, nouă persoane şi-au pierdut viaţa luni în incendiul unui cămin de bătrâni din estul Bulgariei, au indicat pompierii, notează AFP.

Incendiul a izbucnit la sfârşitul după-amiezii într-o fostă şcoală transformată în cămin de bătrâni în satul Roiak (regiunea Varna), a declarat şeful pompierilor, Tihomir Totev, la postul naţional de televiziune BNT.

„Din nefericire, nouă persoane şi-au pierdut viaţa din cele 58 care se aflau în casă în momentul incendiului”, a precizat el, citat de Agerpres.

Celelalte persoane au fost evacuate. Unele au primit îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu fum, a adăugat Tihomir Totev.