Preşedintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv care are scopul de a exclude participarea sportivilor transgender la competiţiile sportive feminine, în special în şcolile publice şi colegii, informează Reuters, conform Agerpres.
„Cu acest ordin executiv, războiul împotriva sportului feminin s-a încheiat”, a declarat Trump la la Casa Albă, criticând ceea ce el a numit ”ideologia transgender militantă a stângii radicale”, aşa cum a făcut-o deseori înainte.
Instituţiile de învăţământ riscă să le fie retrasă finanţarea federală dacă acestea permit sportivilor transgender să concureze în echipe care nu se potrivesc cu sexul care le-a fost atribuit la naştere.
Şcolile care permit persoanelor transgender accesul la vestiare care nu corespund sexului care le-a fost atribuit la naştere pot fi, de asemenea, sancţionate.
În Statele Unite, şcolile şi colegiile joacă un rol central în accederea tinerilor către sportul profesionist.
Ordinul executiv îl însărcinează totodată pe secretarul de stat american Marco Rubio să solicite Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să modifice „normele care care guvernează evenimentele sportive olimpice pentru a promova corectitudinea, siguranţa şi cele mai bune interese ale sportivelor de sex feminin”, folosind „măsurile adecvate şi disponibile”.
Următoarele Jocuri Olimpice de vară vor avea loc la Los Angeles (California), în anul 2028.
Noul decret face parte dintr-o serie de măsuri similare ale administraţiei lui Donald Trump, inclusiv restricţii impuse persoanelor transgender de a activa în armata SUA.
Ca şi în cazul ordinelor executive anterioare, este de aşteptat acesta să fie contestat în tribunale. Oponenţii măsurii susţin că până cum există puţine dovezi că sportivii transgender domină sportul feminin pe scară largă.
Criticii avertizează că astfel de măsuri sunt mai susceptibile să alimenteze politica de polarizare, mai degrabă decât să creeze soluţii corecte în sport. Există de asemenea, îngrijorarea că excluderea tinerilor transgender din sport ar putea să le pună în pericol sănătatea mintală.
Deşi preşedintele SUA are un grad de autoritate prin decret, ordinele sale nu trebuie să încalce legile existente sau constituţia SUA. Dacă acestea depăşesc limitele legale sau sunt considerate discriminatorii, instanţele ar putea să le anuleze.
sursa – AGERPRES