Tulcea: Consiliul Judeţean cere Ministerului Mediului reluarea extracţiei controlate a şacalilor din Deltă

Unele comunităţi locale din judeţul Tulcea, în special cele din Delta Dunării, se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare creată de înmulţirea atacurilor şacalilor asupra gospodăriilor, iar Consiliul Judeţean (CJ) a înaintat Ministerului Mediului un apel transmis de unii primari, se arată într-un comunicat de presă remis joi de CJ.

Autoritatea judeţeană cere ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să ia măsurile legale pentru a se permite vânarea acestei specii ce produce daune majore şi chiar poate ameninţa viaţa locuitorilor.

‘Înmulţirea necontrolată a şacalilor şi atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranţa comunităţilor locale, cu impact direct asupra activităţilor economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanţilor comunităţilor locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin şi pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din zonă în condiţii de normalitate şi de siguranţă. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervaţie a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate’, a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu, citat în sursa amintită.

În scrisoarea adresată ministrului Mediului, primarii propun o serie de măsuri, printre care atribuirea de urgenţă a activităţii de extracţie unor asociaţii/organizaţii/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experienţă/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii, elaborarea, în regim de urgenţă, a unui studiu de evaluare a populaţiei de şacali şi a evoluţiei acesteia, elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a şacalilor, având în vedere că vânătoarea de şacal nu se poate realiza după aceleaşi metode ca la orice altă specie, precum şi aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore şi pot ameninţa viaţa locuitorilor din Delta Dunării.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de primarii comunelor Beştepe, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Chilia Veche, Crişan, Jurilovca, Mahmudia, Maliuc, Murighiol, Nufăru, Pardina, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, de primarul oraşului Sulina şi de preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Şi în anii trecuţi, autorităţile locale au semnalat problema şacalilor din Deltă, însă abia la începutul acestui an Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a primit şi adresele scrise din partea acestora, astfel încât a început procedura pentru extracţia controlată a exemplarelor de şacali din rezervaţie.

Vânătoarea în Delta Dunării este interzisă, însă legea de organizare şi funcţionare a ARBDD permite extracţia controlată a exemplarelor unor specii, atunci când acestea se înmulţesc excesiv şi produc pagube atât în gospodăriile localnicilor, cât şi în mediul sălbatic. Extracţia controlată se realizează însă doar sub supravegherea agenţilor ecologi şi cu respectarea unor condiţii.

Sursa: PRESSONLINE