Tulcea: Gratuitatea bazelor sportive pentru concursuri, apreciată de cluburi

Gratuitatea bazelor sportive în timpul concursurilor anunţată de primăria municipiului Tulcea în cadrul Săptămânii europene a mobilităţii este apreciată de unii manageri de cluburi sportive din judeţ, care susţin, de asemenea, deschiderea pentru public a tuturor sălilor de sport din municipiu.

Fondatorul clubului de fotbal Victoria Delta Tulcea, Emil Nanu, a declarat, pentru AGERPRES, că măsura pe care o va lua autoritatea locală este importantă mai ales pentru adolescenţi.

‘Este o cheltuială în minus pentru cluburi. Am insistat şi o voi face cât timp voi avea nervii tari ca autorităţile să susţină segmentul de vârstă 15-18 ani. Cheltuielile sunt foarte mari, iar dacă nu vin în sprijinul cluburilor, al acestor copii, în fond, ne va fi greu. Nouă ne este deja greu. Din păcate, Tulcea nu oferă opţiuni tinerilor în ziua de astăzi, iar sportul este o activitate frumoasă pentru dezvoltarea lor ca oameni’, a afirmat Emil Nanu.

El a mai spus că este foarte importantă deschiderea tuturor sălilor de sport din oraş.

‘Trebuie plecat din cartiere, trebuie refăcute terenurile de sport ale şcolilor, trebuie lăsate la liber pentru a-i încuraja pe copii să iasă şi să facă mişcare. Apoi vor fi cu siguranţă mult mai mulţi copii implicaţi în sport, nu neapărat în fotbal, iar aria de selecţie pentru toate sporturile va fi mult mai mare. Asta înseamnă şi cetăţeni sănătoşi’, a menţionat Nanu.

Potrivit acestuia, la ultimul concurs de fotbal organizat pe stadionul Delta din municipiu, închirierea terenului a însemnat aproximativ o treime din bugetul total al evenimentul, respectiv 1.500 de lei.

La rândul său, managerului clubului de înot Natantibus, Sorin Bălan, care a organizat la începutul lunii un concurs de înot pentru copii şi a închiriat bazinul de la autoritatea locală, a menţionat că banii care vor fi economisiţi prin neplata bazinului vor putea fi folosiţi în beneficiul copiilor.

‘Noi închiriam culoarele pe anumite ore şi trebuia să accelerăm totul pentru a respecta programul şi a nu avea cheltuieli în plus. Fiind gratuit bazinul, concursurile nu se vor mai desfăşura pe repede înainte. Anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, pe fondul pandemiei, fiind restructurat şi numărul de copii, s-a redus de aproape trei ori tariful culoarului. Au fost ani în care le ofeream copiilor doar diplome de participare, însă anul acesta de exemplu le-am dat trofee şi diplome de participare’, a precizat Sorin Bălan.

Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a anunţat, în cadrul Săptămânii europene a mobilităţii, că bazele sportive ale autorităţii locale vor fi acordate gratuit în următoarele nouă luni cluburilor care doresc să organizeze concursuri, dacă aleşii locali vor aproba la finalul lunii o hotărâre iniţiată în acest scop.

‘La finalul acestei perioade (nouă luni – n.r.) vom analiza impactul pe care-l va avea. Acum ştim câte cluburi avem în municipiu şi vrem să vedem cum putem încuraja practicarea sportului. Dacă finalul va fi bun, putem continua cu gratuitatea sau să modificăm tipul de taxare sau, de ce nu, să concesionăm bazele sportive’, a precizat Ştefan Ilie.

Dintre cele patru baze sportive din municipiul Tulcea, două nu pot fi folosite în momentul de faţă, Stadionul ‘Cozma Zaiţ’, unde există probleme legate de statutul juridic, şi Sala ‘Daniel Pohariu’, destinată procesului de vaccinare anti-COVID-19.

Sursa: PRESSONLINE