Turcan – Totul este o minciună care ascunde deturnarea banului public spre interesele rețelei de baroni locali PSD

raluca-turcan

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan spune că Dăncilă a lovit din nou și a plecat în concediu. A anunțat cu fast o rectificare bugetară care de fapt este o catastrofă națională.

„Sfidarea atinge cote și mai mari pentru faptul că a lansat această minciună și l-a lăsat pe dl. Stănescu interimar, adică exact omul care se ocupă de gestionarea dependenței primarilor de banii publici și care nici până acum nu a comunicat public banii care ar reveni fiecărui UAT în urma rectificării.

Pentru a nu există niciun dubiu că banii nu vor fi alocați preferențial, solicit premierului Dăncilă:

1) Suplimentările pentru autoritățile publice locale să respecte solicitările clare pe care consiliile județene le-au transmis guvernului, pentru a respecta într-adevăr nivelul veniturilor din anul 2017;

2) Să fie compensate pierderile la nivelul Consiliilor Județene pe asistență socială și protecția copilului. ( Un miliard de lei este suma care lipsește din alocarea guvernului către asistența socială la nivelul întregii țări –  conform adresei nr. 4 din 4.06.2018, a Asociației directorilor economici și contabililor din județele din România, transmisă Ministerului Muncii).

3) Să nu fie alocați banii doar primăriilor care nu mai pot suporta cheltuielile cu salariile, ci tuturor, astfel încât să ajungă cu veniturile într-adevăr la nivelul anului 2017 și să obțină  bani pentru investiții și dezvoltare.

4) La nivelul județului Sibiu, situația după rectificare să reflecte analiza transmisă pe fiecare localitate, așa cum ar trebui să se întâmple în fiecare județ.

Altfel, totul este o minciună care ascunde deturnarea banului public spre interesele rețelei de baroni locali PSD.

Bugetul se face pe cifre, nu pe vorbe. Iar cifrele arată că pentru ca toate autoritățile să-și completeze  veniturile din acest an, până la nivelul anului 2017, ar fi nevoie de 5 mld lei, nu de 1,1 mld, așa cum consideră din pix doamna premier. În același timp, în semestrul I 2018 s-au încasat cu 4.7 miliarde lei mai puţin decât estimarea din legea bugetului (sursă MFP).

Cifrele reale arată că veniturile au crescut cu 12,6%, iar cheltuielile au crescut cu 19%. Cheltuielile de personal în sectorul public au crescut cu peste 24% în numai 6 luni. Degringolada bugetară se vede în banii pe care Guvernul îi împrumută în fiecare lună: deficitul bugetar a ajuns la un nivel record, de 1,61% din PIB, adică de 14,96 miliarde lei. Datoria publică a crescut într-un an cu 20 de miliarde de lei. Acestea sunt cifrele concrete, reale, oficiale”, a transmis Turcan.