ULTIMA ORĂ / Comisia Europeană publică decizia integrală de începere a investigației planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia

Comisia Europeană a publicat documentul integral prin care inițiază investigația aprofundată a ajutorului de stat pe care statul român intenționează să îl acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO), se transmite într-un comunicat de presă al Greenpeace România.

Conform aceleiași surse, Comisia are îndoieli cu privire la conformitatea Planului de restructurare și a schemei de suport cu termenii din Ghidul privind ajutoarele de salvare și restructurare. CEO riscă plata unor penalități de aproape un miliard de euro dacă planul nu este modificat și apoi, aprobat de Comisie până la finalul lunii aprilie.

Motivele expuse în decizia de începere a investigației planului de restructurare al C.E.O. confirmă temerile noastre că Ministerul Energiei nu înțelege, nici în al XII-lea ceas, că energia produsă pe bază de cărbune nu are viitor, că este scumpă și poluatoare, că nu este viabilă din punct de vedere economic.  

Guvernul trebuie să se concentreze pe sprijinirea oamenilor din Gorj și pe soluții. Câte semnale mai trebuie să primească ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, și din partea cui, pentru a înțelege că e nevoie de un plan clar pentru eliminarea cărbunelui și înlocuirea acestuia cu noi capacități de energie regenerabilă, că este nevoie de un plan care să ofere protecție socială și alternative economice oamenilor care își vor pierde locurile de muncă?” spune Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România.

În urma publicării deciziei, în termen de o lună de la data primirii documentului de către autoritățile române, România trebuie să își prezinte observațiile și să furnizeze toate informațiile care ar putea contribui la evaluarea ajutorului de restructurare care face obiectul prezentei proceduri. Toate părțile interesate vor fi invitate să își prezinte observațiile în termen de o lună de la data publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

Ce riscă CEO dacă nu primește o decizie favorabilă la timp?

Până la sfârșitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020. Dacă nu va obține acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor. 

Conform informațiilor puse la dispoziție de CEO în planul de decarbonare, pentru anul 2020 emisiile companiei totalizează peste 7 Mt CO2. La cotația actuală a certificatelor, suma pe care compania trebuie să o plătească va depăși 266 de milioane de euro

În cazul în care CEO nu va reuși să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalitățile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplătite se vor reporta în anul următor.

Sursa: analiză Greenpeace a planului de restructurare și decarbonare al CEO

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare