ULTIMĂ ORĂ/ Dosarul penal al lui Florin Cîțu, din SUA, publicat: Avea ochii injectați și umezi! Se deplasa de pe-o parte pe alta a rutei”

În urmă cu puțin timp, au fost publicate toate documentele cu privire la dosarul premierului Florin Cîțu care a condus, în urmă cu 20 de ani, în Statele Unite, sub influența alcoolului, relatează Antena3.ro citând alephnews.ro 

Potrivit sursei citate, mașina Ford Probe roșie mergea de pe-o parte pe alta a drumului, iar inculpatul Cîțu mirosea a băuturi alcoolice.

El a recunoscut că a băut, avea ochii injectați și umezi.

Mai exact, Cîțu avea BAC (Blood Alcohol Content) de 0.161, limita legală fiind de 0.08.

Astfel, autoritățile Statelor Unite au spus în plângerea și declarația pe propria răspundere, întocmite în data de 3 decembrie 2000, că la ora 02:08, Florin Vasile Cîțu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, orașul Ames, din Comitatul Story, conducând o mașină sub influența băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0.100 (Blood Alcohol Content peste 0.100).

Inculpatul Florin Vasile Cîțu a fost acuzat oficial de infracțiunea de „conducere sub influență” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secțiunii 312J.2 litera 1a și 1b din Codul Penal al Iowa din 1999. Litera 1a se referă la conducere sub influența unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinații de astfel de substanțe iar litera 1b se referă la prezența unei concentrații de alcool de 0.08 sau mai mari.

În acest context, inculpatul Florin Cîțu  a fost informat, pe data de 3 decembrie, cu privire la drepturile sale și a primit o copie a plângerii la adresa lui.

Totodată, în aceeași dată, acesta a fost luat în custodia autorităților americane și a fost plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecțional pentru Programul de Eliberare Preliminară.

Potrivit autorităților americane, s-a stabilit asupra actualului premier o cauțiune de 1950 de dolari, care urma să fie plătită, având în vedere că Florin Cîțu nu avea nici cash, nici garanții.

De asemenea, potrivit documentului, Cîțu avea dreptul să ceară revizuirea cauțiunii în termen de 24 de ore.

Procurorul de caz  Timothy C. Meals susține în document că în acest caz are suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare. Procurorul arată că o cauțiune fusese deja stabilită în acest sens.

27 -28 decembrie 2000 se mai arată în documentele oficiale că Florin Cîțu nu se mai prezintă în fața judecătorului. El  plecase în România pentru sărbătorile de Crăciun.

Pe 6 – 8 ianuarie 2001, Florin Cîțu a revenit în SUA, inculpatul Florin Cîțu pledează ca nevinovat .

Procesul a continuat, iar le 18-24 ianuarie 2001, Centrul comunitar din Des Moines confirma că Florin Cîțu a urmat deja programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan.

Datele din dosar au fost schimbate pe 23 februarie 2001, când Florin Cîțu se răzgândește și informează instanța că face un acord de recunoaștere a vinovăției.

Cîțu a transmis astfel o scrisoare instanței în care spune că înțelege că pedeapsa maximă pentru infracțiunea comisă este de 1000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă și-ar instala în mașină un dispozitiv de pornire a mașinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat, și ar face dovada acestei instalări în fața instanței, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.

Acesta mai spune ce este de acord ca instanța să îi ceară să facă muncă neplătită în folosul comunității și că există o pedeapsă minimă de închisoare cu executare sau trimiterea sa la un centru de corecție comunitar pentru 48 de ore, cu excepția cazului în care este eligibil la o pedeapsă amânată, cu suspendare sau sub probațiune.

Pe 23 februarie 2001, Florin Cîțu spunea: „Pledez vinovat și înțeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”

„Pledând vinovat, înțeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”, scrie Florin Cîțu în acordul de recunoaștere în care susține că știe că nu va exista niciun fel de pedeapsă amânată.

Ca atare, Florin Cîțu în acordul de recunoaștere a vinovăției spune că se face vinovat de infracțiunea de conducere sub influență și este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa:

  • Să plătească o amendă de 1000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%;
  • Încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare;
  • Plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri);
  • Evaluarea Abuzului de Substanțe;
  • Va plăti toate cheltuielile judiciare.

Pe 26 februarie 2001, Judecătorul pronunță decizia de condamnare a lui Florin Cîțu.

Acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Florin Cîțu și înțelegerea sa cu procurorul Timothy Meals ajung în instanța americană pe 26 februarie 2001, când la ora 9 dimineața era stabilită și pronunțarea sentinței.

Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare și cheltuielile judiciare.

Nu în ultimul rând, documentele puse la dispoziție de autoritățile judiciare americane nu arată că Florin Cîțu a formulat apel la condamnarea primită.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare