Un membru al echipajului fregatei „Mărăşeşti” participă la o misiune ONU în Mali

Căpitanul Gabriel-Cătălin Sandu, membru al echipajului fregatei „Mărăşeşti”, participă, în perioada noiembrie 2020 – noiembrie 2021, la Misiunea Multidimensională Integrată de Stabilizare în Mali (MINUSMA – The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali), sub stindardul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Militarul din Forţele Navale Române este singurul român dintre cei peste 31.000 de militari şi civili care participă la misiunea ONU din statul malian şi face parte dintr-o echipă internaţională care desfăşoară misiuni de dezvoltare a cooperării civili-militari (CIMIC), în regiunea Douenza-Timbuktu, din Mali, la limita de sud a Deşertului Sahara, unde insurgenţii comit, frecvent, atacuri asupra forţelor ONU de menţinere a păcii.

În atacul complex cu un dispozitiv exploziv improvizat, care a avut loc asupra patrulei militare din luna ianuarie, patru militari din Coasta de Fildeş şi-au pierdut viaţa şi patru au fost răniţi. Săptămâna trecută, miercuri, 10 februarie, a fost detonat un autovehicul încărcat cu explozibil în proximitatea bazei ONU de la Douentza, după care a urmat un atac armat complex, în urma căruia un militar din Togo a fost ucis şi alţi 27 de militari ONU au fost răniţi.

„Au fost şi vor rămâne colegii mei cu care am desfăşurat misiuni împreună. Din păcate, soarta s-a schimbat pentru ei. Aici situaţia este foarte tensionată, săptămână de săptămână, sunt atacuri coordonate asupra militarilor ONU. Din păcate unele dintre ele se sfârşesc tragic, ne pierdem colegii, împreună de care, până ieri, discutam ce vom face după terminarea misiunii.

Căştile albastre ONU desfăşoară, permanent, misiuni în zona de operaţii, pentru a reduce violenţele produse asupra populaţiei civile maliene de către forţele ostile. Eu fac parte din echipa CIMIC, în care mai sunt doi ofiţeri, unul din Pakistan şi unul din Lituania. Chiar dacă, la prânz, temperaturile ajung la 40-45 °Cƒ, noi ne deplasăm, aproape zilnic, în localităţile din regiune, stăm de vorbă cu populaţia locală şi cu decidenţi locali, care, de cele mai multe ori, sunt persoane mai în vârstă, alese de comunitate, neexistând alte autorităţi locale sau guvernamentale în zonă. Obiectivul nostru este de a promova dialogul şi reconcilierea părţilor aflate în conflict, pentru reinstaurarea autorităţii statale”, a declarat luni căpitanul Gabriel-Cătălin Sandu într-o corespondenţă telefonică”.

Timp de un an, ofiţerul Forţelor Navale Române îşi va pune experienţa în slujba păcii, pe continentul african, într-un mediu ostil şi impredictibil, contribuind la implementarea obiectivelor misiunii ONU în Mali şi la reconstrucţia securităţii în statul african saharian.

MINUSMA se desfăşoară în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, din 25 aprilie 2013, pentru asigurarea stabilizării statului malian şi pentru protecţia populaţiei civile. MINUSMA are cel mai mare buget anual alocat de ONU dintre cele 12 operaţii pe care organizaţia mondială le are în desfăşurare pe glob (1,27 mld USD), iar de la începutul operaţiunilor ONU în Mali, 231 de militari din forţa internaţională şi-au pierdut viaţa.

Conform angajamentelor asumate de ţara noastră faţă de partenerii internaţionali, din Forţele Navale Române mai sunt dislocaţi militari în misiuni în teatre de operaţii terestre, precum „NATO Resolute Support Mission” (RSM), din Afganistan, şi misiunile multinaţionale ale Uniunii Europene de Instruire (EUTM – European Union Training Mission), din Republica Centrafricană şi Mali.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare