Oamenii de ştiinţă din China au dezvăluit că o creştere a emisiilor de metan ar putea avea şi un neaşteptat impact pozitiv asupra refacerii viitoare a stratului de ozon, plasând astfel într-o nouă perspectivă politicile guvernamentale din domeniul climei, informează Xinhua, scrie Agerpres.
Studiul, condus de cercetători de la Universitatea Normală din Beijing, a fost publicat recent în revista Advances in Atmospheric Sciences.
Stratul de ozon acţionează ca un scut protector al Pământului, blocând radiaţiile ultraviolete dăunătoare. Deşi eforturile depuse la nivel internaţional au contribuit la reducerea utilizării substanţelor care distrug ozonul, refacerea viitoare a stratului de ozon se confruntă cu noi incertitudini din cauza încălzirii climei globale şi a activităţilor umane.
Noul studiu subliniază rolul dual al metanului în refacerea ozonului. Pe de-o parte, metanul este un puternic gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea climei globale, iar pe de altă parte, el are interacţiuni chimice complexe în atmosferă, care pot contribui la refacerea stratului de ozon din stratosferă, a explicat Xie Fei, profesor la Universitatea Normală din Beijing.
„La fel cum ozonul poate fi dăunător la nivelul solului dar benefic în stratosferă, metanul şi alţi precursori ai ozonului prezintă caracteristici duale similare”, a adăugat Xie Fei.
„Înţelegerea acestor efecte duale este vitală pentru a prezice viitoarea refacere a stratului de ozon şi implicaţiile sale asupra climei”, a adăugat profesorul chinez.
Cercetătorii au realizat experimente pentru a analiza impacturile metanului, dioxidului de carbon şi temperaturii de la suprafaţa mării asupra stratului de ozon stratosferic în cadrul scenariului RCP (Representative Concentration Pathway) 8,5 în 2050. Scenariul RCP 8,5 este o traiectorie climatică viitoare care presupune emisii mari de gaze cu efect de seră şi eforturi limitate de atenuare a schimbărilor climatice, conducând la o încălzire semnificativă a climei globale de pe Terra până la sfârşitul acestui secol.
Rezultatele au dezvăluit că o creştere a emisiilor de metan ar putea avea un impact pozitiv deosebit de puternic asupra refacerii stratului de ozon stratosferic atât deasupra Arcticii, cât şi deasupra Antarcticii.
„Obiectivul nostru suprem este să furnizăm o înţelegere cuprinzătoare a traiectoriilor de refacere a ozonului şi a implicaţiilor lor mai largi”, a declarat profesorul Xie, adăugând că echipa de cercetare va continua să îşi rafineze modelele de analiză pentru a lua în calcul şi alţi factori suplimentari ce influenţează refacerea ozonului.
„Acest lucru îi va ajuta pe decidenţii politici să ia decizii mai bune pentru a aborda atât restaurarea stratului de ozon, cât şi schimbările climatice”, a adăugat el.
sursa – AGERPRES