Maşinile electrice sunt adeseori descrise ca fiind viitorul transporturilor, dar, deşi ele au rezolvat chestiunea gazelor de eşapament, problema particulelor asociate cu frecarea pneurilor rămâne încă de actualitate. Această provocare a fost acceptată de o companie britanică, informează AFP, transmite Agerpres.
Compania ENSO, selecţionată printre finaliştii prestigiosului Premiu Earthshot, creat de prinţul William al Regatului Unit, promite pneuri mai durabile, care îmbunătăţesc autonomia vehiculelor şi reduc emisiile de particule toxice.
„Există o poluare foarte periculoasă şi ascunsă”, a declarat CEO-ul şi fondatorul său, Gunnlaugur Erlendsson, într-un interviu acordat pentru AFP. „Suntem expuşi la această poluare oriunde ne aflăm şi respirăm”, a adăugat el.
În ultimele decenii, reglementările implementate au contribuit la îmbunătăţirea motoarelor cu combustie, însă pneurile şi frânele rămân un punct slab, fiind de acum vinovate pentru o poluare cu particule mai mare decât cea produsă de tobele de eşapament, potrivit studiilor recente.
În urma uzării, pneurile emit microplastice, al căror impact asupra sănătăţii şi asupra mediului îi îngrijorează tot mai mult pe specialişti.
De exemplu, până la 28% din microplasticele găsite în oceane provin din această uzură a pneurilor.
Iar anumite studii sugerează că vehiculele electrice ar putea fi chiar mai poluante decât cele diesel din acest punct de vedere.
Potrivit unui studiu realizat de Emission Analytics, Tesla Model Y generează emisii poluante cu 26% mai mari decât vehiculul hibrid Kia Niro, un model cu dimensiuni similare. Această diferenţă este atribuită sistemului său electric şi unei acceleraţii mai dificile.
Însă Gunnlaugur Erlendsson respinge ideea potrivit căreia maşinile electrice ar fi singurele care ridică probleme. După părerea lui, poluarea asociată cu pneurile a crescut odată cu mărimea maşinilor, mai ales pe piaţa americană, care apreciază vehiculele de tip SUV.
Utilizând materiale de mai bună calitate în combinaţie cu o inginerie mai bună, ENSO a putut să îşi amelioreze pneurile.
În timpul testelor organizate de Transport for London, agenţia pentru transport în comun din capitala britanică, pneurile fabricate de ENSO au demonstrat o poluare cu particule cu 35% mai mică şi o creştere a autonomiei vehiculelor electrice cu 10%.
„Economia de energie pe care noi o realizăm reprezintă o reducere directă a emisiilor de carbon, pentru că noi nu trăim încă într-o lume în care electricitatea provine doar din surse fără carbon”, a adăugat Gunnlaugur Erlendsson.
Acest sector industrial se concentrează în general pe o reducere a costurilor, fabricând pneuri care nu durează foarte mult şi care trebuie să fie înlocuite mai repede, pentru a creşte astfel vânzările. Cercetătorii din acest domeniu au cerut reglementări mai stricte, o solicitare susţinută de Gunnlaugur Erlendsson.
Însă există şi anumite limite, recunoaşte el. „Nu putem să facem pneuri care să dureze pentru totdeauna, dar putem să reducem pe scară largă poluarea pe care ele o generează. Bineînţeles, dacă oamenii nu vor să creeze o poluare asociată cu uzura pneurilor, atunci nu ar trebui să conducă vehicule”, a adăugat acelaşi antreprenor.
ENSO face parte dintre cei 15 finalişti ai Premiului Earthshot, anunţaţi marţi în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, desfăşurată la New York.
Compania rămâne astfel în cursă pentru a câştiga unul dintre cele cinci premii de 1 milion de lire sterline (1,24 milioane de dolari), care vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Singapore pe 7 noiembrie.
sursa – AGERPRES