sâmbătă, decembrie 2, 2023

Un reporter al ziarului „Libertatea” a ajuns în Capul Verde pentru a-l întreba pe Iohannis de ce ţine la secret cheltuielile cu deplasarea în turneul african. Vezi răspunsul!

Un reporter al ziarului „Libertatea” a ajuns în Capul Verde, republică insulară cu 600.000 de locuitori, aflată la 500 de kilometri în Oceanul Atlantic de Africa, ca să poată spune publicului mai multe despre semnificația turneului președintelui României. E pentru prima oară după 30 de ani când un șef de stat român întreprinde un tur diplomatic african de o asemenea întindere.

Potrivit libertatea.ro, luni dimineață, la întâlnirea dintre președintele Capului Verde, José Maria Neves, și cel al României, Klaus Iohannis, n-au fost admise întrebări de presă.

„Libertatea” a aflat că restricția a venit dinspre partea românească. De altfel, președintele gazdă acordase un interviu publicului din România, prin intermediul ziarului prezent la Praia, capitala Cabo Verde. Cotroceniul a negat.

Întrebat în interviu dacă el și-ar face publice cheltuielile cu deplasările la cererea a 40.000 de oameni, José Maria Neves, preşedintele din Capul Verde, a răspuns: „Nu e nevoie de 40.000. Dacă o singură persoană îmi cere ceva, eu sunt obligat să răspund”, a spus președintele republicii din Oceanul Atlantic, la vest de coasta Africii.  La întâlnirea de la Palatul Prezidențial din Praia, nu s-au luat întrebări. Oaspetele român a mers apoi la Guvern, unde reporterul Libertatea a revenit direct către Klaus Iohannis, cu rugămintea unei întrebări. Președintele Iohannis se grăbea.

Următoarea vizită a lui Klaus Iohannis a fost la Parlament. De data asta, președintele a fost cel care, văzându-l pe trimisul Libertatea, a mers la el. Șeful statului și-a rugat însoțitorii gazdă să aștepte puțin. A ajuns la ziaristul român, singurul prezent în Capul Verde. „Haideți, să-mi puneți întrebarea, că, cine știe ce mai scrieți pe urmă”, a spus, pe jumătate amuzat, șeful statului.  Care a fost întrebarea adresată de reporterul Libertatea pentru Klaus Iohannis: „Domnule președinte, Cabo Verde și, în general, Africa, au reprezentat la un moment dat o miză pentru diplomația românească. În ultimele decenii însă, lucrurile au stagnat. Acum ați venit în Africa, un continent cu o creștere accelerată. Credeți că publicul românesc e suficient de matur încât să înțeleagă faptul că diplomația are un cost? De ce nu faceți publice cheltuielile deplasărilor dvs dacă credeți în maturitatea cetățenilor români de a cântări ei aceste cheltuieli? Vă mulțumesc”.

„Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa. Iar în ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii.”

Întrebarea reporterului „Libertatea” are loc în contextul în care mai mult de 40.000 de români au semnat o petiție inițiată de publicația Recorder, prin care îi cer președintelui să-și facă publice cheltuielile cu deplasările în străinătate.  Acest lucru a fost refuzat de Palatul Cotroceni în mai multe ocazii în ultimii ani, pe motiv că acestea ar fi secret de serviciu. De-a lungul timpului, presa a relatat în mai multe ocazii despre deplasările cu avioane private pe care le face președintele, deplasări care în unele cazuri au ajuns la costuri de sute de mii de euro. Iohannis a ajuns duminică seara în Republica Capul Verde, iar de aici urmează să plece în Senegal, ultima destinație din turneul african.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner