Un satelit european va cartografia pădurile şi capacitatea lor de absorbţie a carbonului

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a prezentat marţi în oraşul francez Toulouse satelitul său Biomass, fabricat în urma unei comenzi plasate companiei Airbus Defence and Space în anul 2016 şi care va cartografia, începând din luna aprilie, pădurile din întreaga lume cu scopul de a măsura capacitatea lor de absorbţie a carbonului, informează AFP, scrie Agerpres.

„Va măsura tonele de lemn la hectar care există pe Terra, ceea ce ne va ajuta să înţelegem mai bine echilibrul climatic (…) pentru a măsura mai bine şi a evalua clima de pe Terra şi schimbările climatice din viitor”, a explicat Marc Steckling, directorul departamentului de monitorizare, ştiinţă şi explorare a Pământului din cadrul Airbus Defence and Space.

Satelitul Biomass va permite „o mai bună înţelegere (…) a rolului pe care pădurile îl joacă în ciclul carbonului”, a subliniat Simonetta Cheli, directoarea programelor de observare din cadrul ESA.

Cu o greutate de 1.230 de kilograme, acest satelit va fi lansat de la Centrul spaţial Kourou din Guyana Franceză pentru a fi plasat apoi pe o orbită heliocentrică la altitudinea de 666 de kilometri.

Capabil să cartografieze toată suprafaţa terestră în nouă luni, satelitul Biomass ar trebui să îi ajute pe cercetători să examineze evoluţia pădurilor globale în timpul misiunii sale, care va avea o durată de cinci ani.

El va analiza biomasa forestieră cu o precizie de aproximativ 200 m2, „nemaiîntâlnită până acum”. „Este cu adevărat un dispozitiv spaţial incredibil, deoarece efectuarea acestor măsurători la sol ar fi extrem de dificilă”, a adăugat Marc Steckling.

Prevăzută iniţial în 2021, lansarea satelitului Biomass a fost întârziată în principal de pandemia de COVID-19 şi de repercusiunile rezultate asupra lanţului de aprovizionare, a explicat Marc Steckling.

Pe lângă păduri, Biomass va putea să observe şi rezervele fosile de apă din regiunile deşertice pentru a găsi noi surse de apă şi va contribui totodată la studiul dinamicii maselor de gheaţă şi al geologiei.

Datele sale, care vor fi furnizate gratuit, vor contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a „legislaţiei internaţionale privind clima şi mediul”, a adăugat Simonetta Cheli de la ESA.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare