Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a primit acreditarea World Federation of Medical Education

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF Iaşi) a primit acreditarea World Federation of Medical Education (WFME), document prin care diplomele absolvenţilor primesc o recunoaştere internaţională mai amplă.

Decizia a fost comunicată conducerii UMF Iaşi în 25 decembrie şi vine în urma vizitei de acreditare a Comisiei Independent Agency for Accreditation and Rating – IAAR, abilitată WFME, desfăşurată în perioada 4-7 noiembrie 2020.

„Crăciunul a venit anul acesta cu o veste minunată: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a primit acreditarea World Federation of Medical Education. Cred că suntem singura universitate de medicină românească care a reuşit să obţină acreditare instituţională internaţională (pentru toate programele de studiu) conform standardelor WFME. Este un demers important atât pentru imaginea Universităţii cât şi pentru recunoaşterea mondială a diplomelor studenţilor noştri, în principal, recunoaşterea diplomelor în Israel (ţară din care provin aproximativ 500 de studenţi) şi în Statele Unite ale Americii.

Evaluarea a fost foarte riguroasă, standardele impuse sunt de un nivel ridicat şi organizarea vizitei externe de acreditare, cu un program foarte dens, a constituit o adevărată provocare pentru noi. Este meritul întregii comunităţi a Universităţii noastre şi aş vrea să le mulţumesc pentru mobilizarea şi efortul colectiv care au adus reuşita în acest demers!” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Printr-un document publicat pe pagina Ministerului Sănătăţii al Israelului, la data de 21 ianuarie 2019, se aduc o serie de precizări referitoare la parcursul profesional în Israel al absolvenţilor de studii medicale. Conform acestui document, la examenul pentru obţinerea licenţei de practică sunt admişi doar deţinătorii de diplome de la universităţile din ţările OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – www.oecd.org) sau care şi-au făcut studiile la instituţiile medicale care au acreditarea WFME (Federaţia Mondială pentru Educaţie Medicală – www.wfme.org).

Ministerul Sănătăţii din Israel nu a oferit foarte multe detalii, însă concluzia directă a fost faptul că cetăţenii israelieni care se înscriu începând cu anul 2019 la studii universitare medicale în România riscă să nu poată susţine examenul necesar pentru a profesa în Israel, diplomele obţinute pe teritoriul ţării noastre nemaifiind recunoscute.

Prin strategiile abordate, universităţile de medicină din România au reuşit să atragă un număr semnificativ de studenţi israelieni, care au fost instruiţi aici şi care au devenit ulterior medici specialişti de valoare. Performanţele medicilor şi cercetătorilor israelieni sunt apreciate în întreaga lume şi trebuie să recunoaştem faptul că, în ultimii ani, legăturile dintre aceştia şi medicii români au determinat o creştere a performanţei.

În ceea ce priveşte situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în prezent există peste 500 de studenţi din Israel înmatriculaţi la studii de licenţă, aproximativ 20% din întregul număr de studenţi străini, cu un nivel de pregătire foarte bun şi care fac faţă tuturor cerinţelor impuse de universitate. Mai mult, taxele de şcolarizare plătite de aceştia reprezintă o resursă importantă de finanţare, prezenţa acestora în marile centre universitare devenind un atu şi pentru economia locală.

Acreditarea WFME este certificarea adecvării programelor de educaţie medicală şi a competenţei şcolilor medicale în furnizarea de educaţie medicală.