USR susține adoptarea la nivel european a unei legi Magnitsky împotriva corupției

USR susține adoptarea la nivel european a unei legi Magnitsky împotriva corupției, a spălării de bani și a încălcării drepturilor omului, în condițiile în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat astăzi în favoarea unei rezoluții care încurajează țările membre ale Consiliului Europei să implementeze o astfel de legislație.

Iulian Bulai„Parlamentarii USR au pregătit deja un draft pentru o lege Magnitsky în România, pe care o vom depune în viitoarea sesiune. Vă promit că ne vom lupta pentru ca principiile rezoluției APCE să fie adoptate și implementate în România, dar ne dorim și vom face tot posibilul ca aceste principii să fie luate în considerație și la nivelul Uniunii Europene ca atare”, a declarat în plenul APCE deputatul USR Iulian Bulai, reprezentant al României la Adunarea Parlamentară.

Ghinea„USR va promova legislație de tip Magnitsky la toate nivelurile de guvernare: în Parlamentul României, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Și o vom face și în Parlamentul European. Mă angajez, ca om care deschide lista USR la alegerile europarlamentare să fac acest lucru. USR aduce moralitatea în politica externă și europeană a României”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea, unul dintre inițiatorii legii în România.

Claudiu Adrian Prîsnel„Pentru noi, este extrem de important ca România să aibă o astfel de lege, inclusiv pentru a putea promova o condamnare la nivelul întregii Uniuni Europene a cazurilor flagrante de corupție și nerespectare a drepturilor omului. E o întreagă mișcare europeană de susținere a legilor Magnitsky și suntem parte a ei”, a declarat deputatul USR Adrian Prisnel, care a lucrat la Legea Magnitsky propusă de USR.

Adoptate deja de state precum SUA, Canada, Marea Britanie, Letonia, Lituania și Estonia, legile Magnitsky permit autorităților să interzică accesul pe teritoriul național și (eventual) înghețarea conturilor etc. unor persoane vinovate sau suspecte de acte de mare corupție, atacuri la adresa drepturilor omului, trafic de persoane, spălare de bani, care nu au fost urmărite penal în propria țară.

Acestei legi au fost generate de cazul celebru al avocatului Serghei Magnitsky, mort în condiții suspecte într-o închisoare rusă, după ce acuzase înalți oficiali ai Federației Ruse de corupție și furt la scară națională. Ulterior, Magnitsky a fost condamnat postmortem pentru fraudă fiscală și niciun oficial de rang înalt nu a fost cercetat pentru acuzele înaintate de el.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare