Vești proaste de la Bruxelles pe zona Energiei Termo: Crește prețul emisiilor de carbon

Energie termo

În aceste zile, parlamentarii europeni au sustinut un acord de reformare a pietei UE a emisiilor de carbon dupa 2020 si de incurajare a creșterii preturilor emisiilor de carbon de la circa 12.000 de instalatii industriale si electrice.

Noile norme pentru Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) au fost convenite în noiembrie după luni de negocieri între grupurile politice și națiunile din UE, dar a fost totuși necesară și aprobarea oficială a Parlamentului European.

Parlamentul europeanConform reuters.com, dintre cei 678 de parlamentari care au votat, 535 au fost în favoarea lor, 104 împotrivă și 39 abțineri.Prețurile europene ale carbonului au crescut cu aproximativ 15%.

Acordul de reformă urmărește găsirea unui echilibru între a fi ambițios și evitarea industriilor mari consumatoare de energie care se deplasează în străinătate pentru a evita reglementarea.Acesta va dubla rata la care sistemul de rezervă pentru stabilitatea pieței (MSR) va absorbi cotele excedentare, ca o măsură pe termen scurt pentru majorarea prețurilor.

În 2023, va fi instituit un nou mecanism de limitare a valabilității certificatelor în MSR.Valoarea totală a volumului emisiilor, cunoscută sub denumirea de factor de reducere liniară (LRF), va fi redusă anual cu 2,2%.

Uniunea Europeană dorește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030, ca parte a Acordului general de la Paris, pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

sursa: Reuters Newsagency