Vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu, spune că Ministerul Educației abia mai poate plăti salariile profesorilor

Vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu, afirmă că Ministerul Educației de-abia mai are bani pentru plata salariilor profesorilor, iar unor directori de școli li s-a sugerat să recurgă la disponibilizări.

„Zilele trecute am discutat cu directori de școli și cadre didactice din mediul preuniversitar care mi-au atras atenția asupra faptului că sistemul de învățământ se află în pragul unei crize fără precedent. Aceștia se tem că ministerul Educației nu mai are bani pentru plata salariilor, iar directorii de școli din toate județele au fost invitați la inspectoratele județene pentru a găsi soluții astfel încât să nu se ajungă în acest punct. Potrivit discuțiilor pe care le-am avut cu aceștia, printre soluțiile propuse se numără reanalizarea structurii de personal și recurgerea la disponibilizări sau comasarea claselor.

De asemenea, la nivelul lunii martie, contribuțiile cu asigurările de sănătate, pensii sau șomaj aferente personalului didactic au fost achitate parțial, doar în proporție de 70%, în timp ce în luna aprilie nivelul acestora nu atinge nici măcar 50%.  În acest context, directorilor de școli le este teamă că li se vor bloca conturile, în condițiile în care unii directori deja au primit de la ANAF somații că înregistrează penalități aferente sumelor neplătite.

Mi-a fost relatat că directorii se tem să semneze statele de plată pentru că astfel devin complicii unui sistem care apelează la fel de fel de trucuri mai mult sau mai puțin legale pentru a rezolva un lucru esențial, dar elementar: achitarea drepturilor salariale ale personalului didactic. La rândul lor, cadrele didactice cu care am discutat sunt îngrijorate că nu li se plătesc contribuțiile și vor avea probleme cu asigurările de sănătate sau pensii și se întreabă dacă, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, nu vor fi responsabile de neplata contribuțiilor prin acceptarea salariilor nete și prin asumarea tacită a plății parțiale a contribuțiilor.

Este îngrijorător că în anul 2018 avem astfel de temeri și discuții desprinse parcă de la începutul anilor 1990 privind (in)capacitatea statului de a plăti salariile profesorilor. Împreună cu sistemul sanitar, cel educațional  trebuie să fie o prioritate pentru România, dar se pare că actuala guvernare Dăncilă este complet incapabilă chiar și să asigure funcționarea elementară a acestuia.

Am fost profesor timp de mai bine de 25 de ani și înțeleg prin ce momente dificile și neplăcute trec cadrele didactice în momentul în care trebuie să stea la catedră în fața copiilor, să-și facă meseria cum se pricep mai bine, dar nu știu dacă își vor primi salariul întreg. Voi propune invitarea ministrului Educației, Valentin Popa, la Ora Guvernului pentru a ne explica și a ne da asigurări că salariile și contribuțiile cadrelor didactice și ale personalului auxiliar vor fi plătite la timp și nu vor exista disponibilizări în sistem”, a transmis acesta printr-un comunicat de presă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare