Viorica Dăncilă anunţă o analiză în CEX. Birchall, pe făraş

dancila congres psd

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, riscă excluderea din PSD, din cauza poziţiilor sale în domeniul justiţiei, în special în ceea ce priveşte Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat ca în cadrul Comiterului Executiv Naţional al PSD va fi făcută o analiză.

„Această poziție a doamnei Ana Birchall nu este poziția PSD. Nu vom da nicio OUG pe justiție. Doamna Birchall eșe revocată conform deciziei CCR. Eu nu accept să implice Ministerul într-un asemenea demers (desfiinţarea SIIJ, n.r.). Este membră a PSD. Vom vedea atitudinea dânsei în fața colegilor, care sunt foarte dezamăgiți, pentru că această atitudine, această implicare în justiție nemulțumește colegii. Magistrații trebuie să ajungă la un consens. A fost deja o discuție în CEx legată de acest aspect, în care am subliniat ceea ce v-am spus. Vom avea o nouă discuție. După moțiunea de cenzură venim cu remanierea în plenul Parlamentului”, a declarat Viorica Dăncilă, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, de la Mediafax.

Ana Birchall nu a stârnit doar antipatia social-democraţilor. Nici Lia Savonea nu o priveşte cu ochi buni. Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Pe de altă parte, Ana Birchall a trimis, luni, o nouă adresă către CSM, primele două fiind din lunile iulie şi august, în care ministrul Justiţiei solicită Consiliului un punct de vedere cu privire la cele două rapoarte GRECO.

O altă temă de dispută este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbătut în cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu susţin că nu au ştiut nimic.