marți, noiembrie 29, 2022

Vosganian: Ambasada SUA ar trebui să explice din ce motive refuză tot mai des vize pentru cetăţenii români, iar apoi să vina Iohannis să ne spună de ce nu ne calificăm în programul Visa Waiver

Fostul ministru Varujan Vosganian scrie, pe Facebook, că Ambasada SUA ar trebui ca atunci când refuză vizele pentru cetăţenii români să explice şi care este motivul acestor respingeri, iar abia apoi să vină preşedintele Iohannis şi să spună de ce România nu este inclusă în programul Visa Waiver.

„Iată încă un exemplu al modului slugarnic în care autoritățile române înțeleg parteneriatul cu SUA. Declară Klaus Iohannis: „Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru a circula fără viză, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi”.

Criteriile tehnice spun că rata de refuz la solicitarea de viză trebuie să fie de sub 3%. Rata de refuz era, în anii trecuți, 10% și a urcat în prezent la 14%. Unul din șapte români este refuzat la solicitarea vizei de călătorie în SUA. Deci, nicio șansă ca România să fie, prea curând, cel de-al patruzecișiunulea stat inclus în programul Visa Waiver.

Declarația președintelui României este, însă, goală de conținut. Dacă ar fi dorit, cu adevărat, ca problema să fie rezolvată, Iohannis ar fi trebuit să ceară Departamentului de Stat explicații cu privire la rata refuzului. Ambasada SUA nu-și justifică refuzurile. Și atunci cum să conștientizezi aplicanții, ce campanie de informare și conștientizare să faci, când nu știi care sunt motivele din spatele refuzurilor? Departamentul de Stat nu a dat până acum nicio explicație, ceea ce sugerează că nici nu e interesat de rezolvarea chestiunii. Iar afirmația „dacă toți ne străduim, vom reuși” e ridicolă. Ce vrea să spună președintele? Să aplicăm cu toții pentru viză, pentru că numai astfel vom reuși?

Dincolo de glumă, cred că Administrația SUA datorează poporului român o explicație mai cuprinzătoare cu privire la motivele refuzurilor, altminteri se lasă impresia că respingerile sunt făcute dinadins ca includerea României în programul Visa Waiver să fie amânată și iar amânată”, scrie Vosganian.

spot_img

1 COMENTARIU

  1. Cand mergi sa soliciti viza ptr Usa sa te prezinti cu sepcuta rosie in mana, in pozitie de sluga umila. Romanii nu mai au demnitate, ce parteneriat , ce incredere sa ai in acesti nemernici?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner