Afacerea “Balastiera” cauza principală a viiturii de pe Râul Gilort

 

Anchetă jurnalistică în exclusivitate.

Afacerea “Balastiera” cauza principală a viiturii de pe Râul Gilort

  În aceste zile asistăm aproape nepunticioși la cele întâmplate pe râul Gilort din Județul Gorj.Oameni morți, dispăruți, evacuați, salvați și lăsați fără agoniseala pe care au făcut-o într-o viață.Suntem datori să prezentăm cât mai multe detalii despre acest eveniment tragic și mai ales să prezentăm opiniei publice cauzele probabile care au dus la această viitură.Pe lângă acele cauze naturale pe care le invocă aproape toată lumea, cantități mari de ploaie, există și alte cauze, printre care :
– exploatarea abuzivă a pădurilor din zona Novaci-Polovragi
– exploatarea abuzivă a balastului din albia râului Gilort(noi o numim Afacerea „Balastiera” pe care o prezentăm în exclusivitate).

Defrișare „autorizată”

Pe zona de exploatare a pădurilor prezentăm în exclusivitate o decizie a Agenției de Protecția Mediului Gorj(APM-Gj) prin care s-a dat autorizație de mediu pentru exploatare forestieră, încă din anul 2011, pentru nu mai puțin de 3 firme in zona limitrofă râului Gilort, Novaci-Polovragi zonele cu cele mai multe pagube din județul Gorj.

poza(1)
Afacerea „Balastiera”

Pornim de la un fapt : râul Gilort a făcut ravagii în județul Gorj. În zona comunei Albeni a fost dărâmat un pod iar mai în amonte, la Bengești râul și-a ieșit din matcă surprinzând oameni și vite care au fost salvați de Salvamont Gorj-nu de alte instituții.

Toate aceste evenimente s-au datorat, în principal, din cauza exploatării abuzive a balastului(pietriș,nisip) de pe râul Gilort.
Este o afacere pe care Serviciul Român de Informații a cercetat-o și despre care spunea “mai grav este că exploatarile ilegale de nisip si pietriș au stat și la baza unor catastrofe naturale. Astfel, conform notelor întocmite de Serviciul Roman de Informatii, extragerile ilegale de balast au condus la devierea cursurilor unor râuri și, implicit, la inundarea anumitor zone locuite-în acest caz, au fost sesizate mai multe instituții ale statului precum Ministerul Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, Apele Romane sau Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.”

Ce credeți că s-a întâmplat la 4 ani de la aceste date pe care le-a prezentat SRI?! exact același lucru, în 2014 pe râul Gilort.
Conform relatărilor din presă anului 2010 „in perioada 2007-2009, statul roman a fost prejudiciat cu aproape 200 de milioane de euro, de anumite societati care au extras nisip si pietris din albiile raurilor in mod ilegal.”
Podul care s-a prăbușit în Albeni, nu s-a mai spus până acum, este al doilea. Primul, pod de cale ferată, tot peste râul Gilort, făcea legătura între Mina Albeni și Tîrgu-Carbunești.Motivele care au dus la prăbușire au fost, in principal, datorate revărsării și vitezei de deplasare a râului Gilort, cauza principală este o exploatare masivă din albia râului a balastului.
Pe râul Gilort se exploatează balast de câțiva ani, iar Agenția de Protecția Mediului Gorj a dat acorduri de exploatare a balastului, fără nicio ezitare, exact în zonele Albeni și Prigoria.Mai jos aveți în exclusivitate acordurile în care se dă liber la exploatare.

poz-â 3poz-â 1poz-â 2

 

poz-â 1poz-â 2poz-â 3

Presa locală a relatat în nenumărate rânduri despre jafurile privind exploatarea balastului din albia râului Gilort.Conform relatărilor, firma care exploatează balast pe râul Gilort este S.C. CHEMICA LA ALBENI S.R.L care distruge de ani de zile cursul Gilortului, aceasta având aprobare doar pentru exploatarea agregatelor minerale din terasă. Un exemplu este dat de pozele pe care le-au făcut localnicii cu unul dintre excavatoarele firmei cu pricina, în timp ce exploata agregate direct din albia Gilortului, fapt aspru sancționat de legislația în vigoare.

excavatorexcavator2

Mai nou, aceeași firmă a cerut un alt acord de mediu pentru construirea unui iaz piscicol, în aceeași localitate Albeni, lăngă râul Gilort.Deja primăria Albeni, județul Gorj a eliberat certificatul de urbanism nr. 14 din 17.06.2014-folosinta actuala a terenului curti constructii. Destinatia terenului conform PUG, teren agricol in intravilan.

poz-â 1poz-â 3poza(1)
Culmea tupeului este că balastierele funcționează exact în zonele declarate sit Natura 2000

Situl Natura 2000 Râul Gilort se află în judeţul Gorj, pe teritoriul administrativ al localităţilor Albeni, Bengeşti, Bumbeşti Piţic, Novaci, Târgu Cărbuneşti exact zona unde se exploatează balastul.Se știe că într-o zonă declarată SIT NATURA 2000 sunt restrânse sau chiar interzise expoatările de orice fel care ar afecta fauna și flora.

 

Râul_GilortPrigoria-Bengesti

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare