SCANDAL : ANAF-ul întră în zona informativă cu Declaratia 394
Contabilii din România acuză CECCAR că nu-i mai reprezintă față de abuzurile ANAF
Declaratia 394, documentul “Informativ” al contribuabililor pentru ANAF, este cea care a declanșă scandalul!
Ordinul de aprobare a noului formular 394 „Declaratie informativa privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national” a fost aprobat si de aici începe coșmarul „informativ” al contribuabilului.
Acesta este documentul prin care ANAF va monitoriza intreg business-ul unui contribuabil cu firmele sau persoanele din România : caen-ul/ caen-urile le știa deja, clienții si furnizorii nu-i știa pe toți, dar acum cu noul formular îi va ști cu siguranță pe toți (persoane fizice sau juridice, plătitori/neplătitori de tva, cu/ fară tva la încasare) și multe alte informații pe care noul formular le solicită spre completare.
Așa cum chiar reise chiar din comunicatul de presa al ANAF, acesta urmarește să-și relizeze obiectievele strategice asumate si să-și îmbunătățească activitățile de analiză cu ajutorul contribuabilului, fară să se gândescă că un astfel de ordin, venit ca propunere in decembrie 2015 si aprobat la începutului anului 2016, va perturba serios bugetele firmelor, care nu cred că au prevăzut costuri suplimentare cu întocmirea acestei declarații. Contribualilul este sufocat de modificari fiscale excesive, nereușind să mai facă față acestui tăvalug de cerințe din partea administratie fiscale.Contribuabilul trebuie să-și curseze anagajați , să contracteze consultanți fiscali sau să contracteze firme specializate în depunerea acestor declarații din ce în ce mai stufoase.
Contabilii contribuabililor s-au sesizat și sunt înfuriați de cerințele fiscului și încearcă să facă petiții pentru a abroga acest ordin sau pentru a anula o parte din cerințe.În principal, îi interesează cerințele referitoare la depunerea retroactivă pentru lunile ianuarie si februarie din anul 2016, pentru care se vor depune initial declaratiile 394 in format anterior al documentului, iar pe data de 25 aprilie 2016 se va depune declaratia 394 în noul format atat pentru luna martie 2016 cât și pentru ianuarie 2016 si februarie 2016 care le vor inlocui pe cele depuse anterior.
Contabilii din România acuză CECAR că nu-i mai reprezintă față de abuzuriele ANAF
În încercarea acestora de a limita cerințele Fiscului și lipsa suportului CECCAR , contabilii vor să se organizeze intr-o altă organizație care să apere interesele acestora și totodată pe cele ale contribuabililor pe care aceștia îi reprezintă. Tot ei sunt cei care susțin că Romania este din ce în ce mai departe de țările civilizate care au sistem fiscal mult simplificat și mult mai eficient decât cel românesc.
Atenție încâ o dată la acest document deoarece este mai mult decât pare și spunem asta, deoarece este primul document care cere un acord atipic , prin care persoana impozabilă inregistrată în scopuri de TVA care depune declarația sau pentru care se depune declarația își exprimă acordul ca prin intermediul ANAF și a aplicațiilor informatice puse la dispoziție de catre acesta , partenerul ( furnizor sau client , persoana fizică sau persoana juridică) să aibă acces la aceste date , limitand accesul doar la tranzacțiilor desfășurate între aceștia.
Totodată ANAF solicită contribuabilului să confirme că datele înscrise în declarație sunt corecte , complete și corespund cu datele înscrise în decontul de TVA . ANAF argumentează că informațiile din declarație fac obiectul a nalizei de risc . Cine face această analiza de risc, ANAF , Directia Antifrauda sau se va înființa o noua structură de control?
Dorim să reamintim ANAF , că Declarația 394 este o declarație informativă așa cum spune și titlul acesteia pe care nu l-a schimbat încă și se pot depune oricât de multe rectificative pentru aceasta , în schimb decontul de taxă pe valoare adaugată este obligatoriu și orice eroare apărută atrage sancțiuni , amenzi și dobanzi penalizatoare și se rectifică pe baza unei cereri pe care contribuabilul o formuleaza catre ANAF si in care aceasta argumentează care sunt motivele si dovezile solicitarii de corectie. Deci domnilor de la ANAF ce este cu toate aceasta declarație a contribuabilul prin care acest este constrâns să semneze o astfel de cerință?
În concluzie ne întrebăm ce inseamnă pentru ANAF analiza de risc și care sunt consecințele acesteia asupra contribuabilului?