Ofițerii de recrutare arestează bărbații care ies de la un concert la Kiev: „Oameni buni, vă rog să mă ajutați!”

Săptămâna trecută au fost efectuate controale care au condus uneori la arestări în mai multe orașe ucrainene. Pe rețelele de socializare au fost publicate numeroase videoclipuri care povestesc aceste schimburi uneori violente, scrie Le Figaro, conform mariustuca.ro.

Au ieșit să bea ceva sau să asculte muzică, dar mai ales au riscat să plece la război. Săptămâna trecută, ofițeri de recrutare a armatei ucrainene și poliția au percheziționat restaurante, baruri și o sală de concert din Kiev , provocând proteste pe rețelele de socializare. Responsabili cu verificarea actelor de înmatriculare militară a bărbaților, aceștia i-au arestat pe mai mulți care nu erau în regulă, au relatat mai multe mass-media și martori.

Descinderea cea mai semnalată pe rețelele de socializare a avut loc după concertul grupului Okean Elzy, foarte popular pentru muzica rock și patriotică. Vineri, 11 octombrie, în jur de cincizeci de ofițeri de recrutare și ofițeri de poliție au verificat toți bărbații pentru a le verifica actele de recrutare și pentru a-i aresta pe toți cei care nu erau înregistrați și încercau să se sustragă înrolarii.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, un tânăr este văzut târât afară din sala de concert de către ofițeri strigând „Oameni buni, vă rog să mă ajutați!”  . Un altul, deținut de trei polițiști, se luptă cu furie și teroare în timp ce cerși. Un altul, a cărui arestare a fost transmisă de mai multe ori, țipă în timp ce se zbate: „Rușine, rușine poliției!” .

Mai multe videoclipuri arată, de asemenea, arestări și vedem bărbați băgați în mașini de poliție. În numeroase fragmente, ucrainenii insultă poliția, cu telefonul în mână pentru a filma confruntările.

Într-un alt videoclip publicat în presa ucraineană, un ofițer care purta uniforma albastru închis a poliției naționale a arătat spre un alt tânăr care părăsește emisiunea. „Stai, îl luăm pe acesta?” întrebă el.

Alte verificari în toata țara

Verificări similare de documente au avut loc în toată țara la concerte și spectacole în această seară de vineri, potrivit New York Times, semn al unei noi etape în încercările de recrutare ale armatei. În Cerkasi, un oraș din centrul Ucrainei, ofițerii de conscripție și-au făcut apariția după o reprezentație a comediantului Anton Timoșenko. Au fost efectuate verificări și la Goodwine, un centru comercial de lux și Avalon, un restaurant popular din capitală. În Brovary, o suburbie a Kievului, a avut loc un alt raid după concertul unei trupe locale, 100lytsia. S-au făcut eforturi de recrutare și în Harkov,  Dnipro  și în alte orașe mari. La Harkov , un concert a fost anulat după ce ofițerii au apărut pentru a verifica înregistrarea membrilor trupei, relatează cotidianul din New York.

La concertul Okean Elzy de duminica următoare, nu au fost prezenți polițiști sau ofițeri de conscripție. Femeile păreau să fie considerabil mai multe decât bărbații, în timp ce cei prezenți păreau să fie studenți sau soldați aflați în concediu, a raportat New York Times .

Decizia de a aresta oamenii dupa concerte a evidențiat o lungă diviziune în societatea ucraineană între tinerii care au plecat la luptă și cei care nu au plecat. Unii spun că cei care evită armata nu ar trebui să mearga la concerte.

„Fie ești cetățean și îndeplinești cerințele vremurilor, fie ești un dezertor”, a spus căpitanul. Oleh Voitsekhovsky, care luptă în prezent în estul Ucrainei.

Iryna, în vârstă de 37 de ani, a spus că soțul ei a reînnoit toate datele necesare la biroul de recrutare, dar a devenit îngrijorată cu privire la participarea la concert după ce a văzut videoclipuri cu bărbați luați de pe stradă.

„Acest lucru este greșit”, a spus ea. „Oamenilor le este frică să meargă pe străzi. Trebuie făcut altfel.”

Deși mulți bărbați spun că se tem să servească pe frontul periculos al războiului, doar aproximativ 15% dintre soldați sunt dislocați în poziții de linie de front, a spus dl Fedienko, parlamentarul din comisia de apărare. De asemenea, armata are mare nevoie de electricieni, șoferi, contabili și alții în roluri non-combat, a adăugat el.

Într-un comentariu adresat agenției de știri de stat Ukrinform, serviciul de presă al biroului de proiect de la Kiev a declarat că toți ofițerii de la concertul Okean Elzy au respectat legea. Ei au adăugat că astfel de verificări ale documentelor au fost efectuate în mod regulat.

Mykhailo, un soldat care a cerut să fie identificat doar după prenumele său pentru că nu era autorizat să vorbească în public, a spus că i se pare că este bine dacă ofițerii de recrutare apar la concerte.

Un alt tânăr, Oleksiy, în vârstă de 35 de ani, asista la concert împreună cu soția sa, după ce și-a cumpărat bilete în august. „Vrem să auzim, așa că am venit”, a spus el.

„Oficiul de recrutare își face treaba, iar când cumpărăm bilete, știam că ar putea fi riscant”, a recunoscut el.

Oleksiy a adăugat că, deși și-a reînnoit datele cu biroul de proiect, este încă îngrijorat.

„Sper că mă voi întoarce acasă diseară”, a spus el.

Potrivit parlamentarului Oleksandr Fedienko, membru al Comitetului de Securitate și Apărare Națională, citat de presa ucraineană, aproximativ șase milioane de bărbați care ar putea fi în armată, sau aproximativ 16% din populația ucraineană, nu și-au reînnoit datele de contact și informațiile personale de la recrutare birouri, conform prevederilor legale. În aprilie, aceasta a fost modificată pentru a reduce vârsta de recrutare la 25 de ani (anterior 27 de ani) și pentru a elimina anumite scutiri de la serviciul militar.

După mai bine de doi ani și jumătate de război și pe măsură ce forțele ruse încordează apărarea ucraineană în estul țării, autoritățile de la Kiev au nevoie de mii de noi recruți militari pentru a compensa pierderile și a permite rotația trupelor prezente pe front.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare