La Forumul de afaceri Italia-România care a avut loc la Roma la 15 februarie, în marja Ședinței comune a guvernelor celor două țări – organizat de Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale și Agenția ICE ce s-a axat pe următoarele sectoare prioritare în cooperarea economică bilaterală: industria metal-mecanică, infrastructură, energie, IT&C și agro-alimentar, au participat 36 de companii românești și peste 150 de reprezentanți ai unor companii italiene, precizează Ambasada României în Italia.
Conform aceleiași surse, Forumul a fost prezidat de miniștrii afacerilor externe din România și Italia, Luminița Odobescu și Antonio Tajani, ministrul român al transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu și ministrul român al economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.
În intervențiile lor din deschidere, miniștrii afacerilor externe au subliniat soliditatea relațiilor dintre cele două țări, dar și importanța dezvoltării cooperării economice bilaterale, având în vedere complicatul context geopolitic. În particular, ministrul român a accentual rolul cheie al României în asigurarea securității energetice regionale, a securității alimentare și cibernetice.
Ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, a trecut în revistă proiectele prioritare pentru infrastructura românească în următorii 10 ani, subliniind totodată poziția strategică a României în procesul de reconstrucție al Ucrainei.
În cadrul panelului “Oportunități de cooperare economică bilaterală și instrumente de susținere financiară”, reprezentanții ICE, SIMEST și Confindustria au prezentat modalitățile de susținere a internaționalizării companiilor italiene. La rândul său, directorul de relații instituționale al Exim Banca Românească, Corina Vulpeș, a subliniat avantajele competitive ale României care stau la baza deciziei companiilor străine de a investi pe piața românească, evidențiind și instrumentele financiare pe care banca le pune la dispoziția companiilor rezidente.
Panelul sectorial a reunit reprezentanții unor mari companii românești și italiene – Nuclearelectrica, Ansaldo, Bitdefender, Leonardo, Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie, Beltrame, Bonatti, Unicredit, Grupoo Ferrero, ClassIn, Ferrero, Intesa Sanpaolo, Fincantieri, ANCE și We Build – care au împărtășit experiențe de succes în colaborarea economică bilaterală, accentuând oportunitățile de afaceri și investiții pe care România le oferă în aceste domenii.
Mesajele de final au fost transmise de vice-ministrul Edmondo Cirieli și ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, care a amintit de schimburile comerciale record din 2023, de investițiile bilaterale și oportunitățile de extindere a acestora, accentuând în același timp avantajul proximității geografice dintre România și Italia, care devine crucial în contextul impactului negativ al crizelor din ultimii ani asupra lanțurilor lungi de aprovizionare.
La finalul forumului au avut loc reuniuni B2B între companiile românești prezente la Roma și firmele italiene interesate de colaborare sau de investiții în România.
ℹ️ Informații de background
Italia este al doilea partener comercial al României și a doua piață de destinație a exporturilor românești. Pentru anul 2023 se prefigurează o valoare record a schimburilor comerciale bilaterale de peste 20 de miliarde de euro. Pe de altă parte, Italia este al 6-lea investitor străin în România, cu un capital social de 2,38 miliarde de euro în companii românești, reprezentând 4,1% din totalul capitalului străin investit în România.
Sursa: Ambasada României în Italia