Replici între ambasadorul SUA la Bucureşti şi Marcel Ciolacu

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat vineri că, în urmă cu două luni, a solicitat Parlamentului României să înăsprească legislaţia pentru a preveni şi stopa traficul de persoane, dar “este dezamăgitor” faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a arătat că legile româneşti curente şi statul de drept sunt suficiente în combaterea acestei problem.

„Pe 26 iunie, am vorbit despre raportul privind traficul de persoane pe anul 2019 publicat în Statele Unite. Raportul arată că problema traficului de persoane în România a fost provocată de derapajele privind statul de drept în perioada guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acţioneze şi să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile româneşti curente privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, aşa cum am făcut-o şi pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane şi crimei organizate”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, care a participat pe Aeroportul Otopeni la extrădarea a doi români, prin cooperare internaţională din MAI în colaborare cu Interpol şi structuri specializate de la nivelul SUA.

“În urmă cu două luni, am promis că SUA vor folosi toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta guvernul român să pună capăt traficului de persoane. Am făcut această promisiune poporului român și guvernului României. Acum, dați-mi voie să fac o altă promisiune, acesta este doar începutul. Așa cum am spus, nu va exista niciun refugiu pentru cei care fac trafic de persoane. Sunteți criminali. Sunteți lași și vă vom urmări în România, în Statele Unite, în afara granițelor noastre și oriunde veți încerca să vă ascundeți”, a spus ambasadorul Adrian Zuckerman astăzi, la extrădarea celor doi români în SUA, pentru trafic de persoane și alte infracțiuni internaționale”, a adăugat ambasadorul potrivit paginii de Facebook a Ambasadei SUA la Bucureşti.

În replica, Marcel Ciolacu  a arătat că traficul de persoane este o problemă mult prea serioasă pentru a fi tratată din perspectivă politică. El a apreciat că ar fi fost mai util ca domnul Ambasador Zuckerman să dea un mesaj de unitate și nu să împartă instituțiile fundamentale ale statului în bune și rele, în funcție de criterii subiective.

“Atunci când laudă Guvernul și critică Parlamentul pe tema combaterii traficului de persoane, sunt convins că domnul Ambasador omite câteva lucruri esențiale. De pildă, faptul că Guvernul s-a opus prin contestare la CCR înăspririi pedepselor pentru pedofili, violatori și prădători sexuali – așa cum a fost legea votată de PARLAMENT! Mai mult, probabil i-au scăpat imaginile scandaloase cu Poliția Română transformată de ministrul de Interne Vela în firmă de pază pentru clanurile interlope acuzate inclusiv de trafic de persoane. Este rușinos că Guvernul a fraternizat cu interlopii și le-a dat chiar măști și dezinfectanți la priveghi, în timp ce milioane de români se simt în nesiguranță. Deci, oare chiar merită lăudat acest Guvern, domnule Ambasador?!”, a spus Ciolacu.

El a amintit că în martie a înființat Comisia parlamentară de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți, care a investigat problematica inclusiv din perspectiva traficului de persoane.

“Au fost chemați la audieri reprezentanții mai multor instituții ale statului cu atribuții în domeniu, precum și nenumărate organizații neguvernamentale- tocmai în efortul de a identifica problemele majore cu care se confruntă și cum pot fi ele rezolvate prin legislație. Săptămâna viitoare sunt aștepați să vină la audieri DIICOT și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. Este o muncă extraordinară pe care o fac parlamentarii din cadrul acestei comisii, toți acționând cu bună-credință pentru a oferi instituțiilor cât mai multe instrumente legale pentru a acționa eficient. Așadar, în loc de concluzie, o să citez un proverb românesc: măsoară de 10 ori și taie o dată! E mai bine!””, a concluzionat liderul PSD.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare