Un deputat PNL a propus modificarea Codului Fiscal în favoarea angajaților privați

Deputatul PNL Claudiu Răcuci spune că agenților economici trebuie să li se compensez unele obligații fiscale în contul zilelor libere, declarate sărbători legale, pentru care au costuri suplimentare nejustificate.

Răcuci a propus o modificare a Codului fiscal, astfel încât pentru angajatorii din sectorul privat, costurile suplimentare generate de declararea unor sărbători legale, ca zile nelucrătoare, să fie compensate prin diminuarea unor obligații fiscale.

„În România am ajuns la 15 zile declarate libere, ca sărbători legale, pentru care angajatorii plătesc salarii sau sporuri de 100%, fără să obțină o productivitate mai mare a muncii. Plătitorul de salarii din sectorul privat este pus, astfel, în situaţia de a plăti o zi liberă/nelucrătoare, declarată sărbătoare legală, ca şi cum aceasta ar fi fost efectuată şi ar fi generat valoare adăugată, în circuitul economic. O lună completă de muncă are între 18 și 22 de zile lucrătoare. Putem deduce că angajatorul plătește salariu pentru aproape o lună, însă nu obține nimic în schimb.

De aceea, am propus ca valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu fie afectaţi de o decizie etatică privind instituirea de noi zile libere, de sărbătoare legală, în cursul anului. Mecanismul este foarte simplu.

Aceste sume vor fi evidenţiate distinct în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar valoarea sumelor deduse nu poate depăşi nivelul cheltuielilor medii lunare, pentru fiecare salariat, pentru luna în care se face deducerea sumelor. Cred cu toată puterea că aceasta este o măsură care ține seama de nevoile și problemele agenților economici privați, care, în ciuda loviturilor primite de la Guvern, reușesc să plătească în fiecare lună aproape 4 milioane de salarii și miliarde de lei la bugetul de stat”, a transmis Răcuci printr-un comunicat de presă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare