Ministrul Culturii s-a întâlnit, la Angers, cu omologii săi din Uniunea Europeană

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a participat la Angers, la consiliul informal al miniștrilor culturii din Uniunea Europeană, la invitația E.S. doamna Roselyne Bachelot, Ministrul Culturii din Franța, țară care deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Pe parcursul celor două zile, au avut loc discuții atât în cadrul întâlnirilor bilaterale, cât și în sesiunile plenare, sintetizate de Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, într-o declarație: „Au fost zile pline, care ne-au oferit ocazia să comunicăm succesele, dar și problemele sectorului cultural din România și să ne transmitem cu claritate obiectivele și interesele într-o Europă unită, dar aflată, încă, în fața unor provocări majore.”

Pe scurt, programul celor două zile a cuprins:

Întrevedere bilaterală cu E.S. doamna Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, în care au fost abordate subiecte importante precum:
– susținerea programelor propuse de președinția franceză a Consiliului UE, în special cele din domeniul media și audiovizual, patrimoniu și susținerea lecturii;
– sprijinul Franței pentru organizarea unei mari expoziții Picasso, la București, la inițiativa Muzeului de Artă Recentă din București;
– continuarea discuțiilor privind instituirea unui fond cultural româno-francez în beneficiul sectorului cultural din România.

Întrevedere bilaterală cu vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Vera Jurova, în cadrul căreia au fost abordate subiecte extrem de importante și cu speranța unor rezolvări apropiate:
– discuții concrete despre modul de sprijin al presei atât în raport cu marile platforme, dar și prin oferirea de protecție în fața influențelor și a știrilor false: „Am insistat și am găsit deschidere pentru a identifica modul de a constitui fonduri la nivel european și local, din surse diverse, pentru a sprijini dezvoltarea media și pentru o compensație financiară corectă a jurnaliștilor”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
– au fost abordate și subiectele MCV și Schengen, pentru ambele existând un sprijin concret: „Accesul în Schengen ar trebui sa devină realitate în foarte scurt timp, iar renunțarea la MCV este aproape, urmând ca acesta să fie înlocuit cu condiționalități similare cu ale altor state europene”, a mai completat Ministrul Culturii.

Ședințe plenare
– prima sesiune a fost dedicată Ucrainei și semnării unanime a unui mesaj care îndeamnă la încetarea urgentă a conflictului. A fost subliniată, în context, contribuția României la primirea și sprijinul refugiaților ucraineni, apreciată de toți cei prezenți;
– s-au abordat și alte subiecte de actualitate pentru cultură, patrimoniu și combaterea traficului de obiecte de patrimoniu, media, promovarea conținutului cultural european etc.

Semnarea, împreună cu doamna Roselyne Bachelot, a Declarației de la Tunis privind promovarea cărții francofone.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare