Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că a achiziţionat echipamente medicale performante în valoare de peste 6 milioane de lei, într-un proiect european de gestionare a crizei COVID-19, a cărui valoare totală este de peste 44,2 milioane de lei.
‘Lista investiţiilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost completată cu echipamente performante în valoare de peste 6 milioane de lei din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM, în perioada 2020-2022. În calitate de beneficiar al proiectului ‘Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş’ (…) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a achiziţionat, pe lângă aparatura performantă, şi materiale de protecţie, reactivi, dezinfectanţi şi materiale sanitare. Valoarea totală a achiziţiilor în cadrul acestui proiect este de aproximativ 13 milioane de lei, până în luna februarie 2022, din care 6 milioane lei în echipamente’, a precizat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Proiectul urmăreşte creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin asigurarea răspunsului în timp util şi eficient al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş la criza COVID -19, începând cu testarea şi terminând cu echiparea personalului.
Între obiectivele specifice ale proiectului se număr realizarea testărilor prin metoda RT-PCR pentru depistarea timpurie a cazurilor infectate cu virusul SARS-CoV-2, prin achiziţionarea echipamentelor medicale care permit efectuarea testelor de detecţie a noului coronavirus prin tehnică moleculară şi a sistemelor de extracţie automată a AND şi ARN, pentru creşterea capacităţii de testare.
Un alt obiectiv este dotarea suplimentară a unităţii sanitare cu echipamente de protecţie, echipamente de decontaminare pentru prevenirea infectării personalului medico-sanitar şi auxiliar, echipamente necesare triajului pacienţilor şi a personalului.
De asemenea, dotarea suplimentară a spitalului cu echipamente şi aparatură medicală necesare monitorizării şi tratamentului pacienţilor infectaţi cu virusul SARS- CoV-2, care necesită acordare de servicii medicale spitaliceşti în structurile specializate ale spitalului, cum sunt secţiile sau compartimentele ATI, UPU, blocuri operatorii, alte secţii şi compartimente, laboratoare, servicii în care se realizează diverse manevre generatoare de aerosoli (purtători ai virusului SARS-CoV-2).
Printre obiective mai figurează asigurarea materialelor sanitare specifice pentru monitorizarea şi tratamentul pacienţilor critici în secţiile/compartimentele ATI, asigurarea unor cantităţi suficiente de produse antiseptice si dezinfectanţi şi asigurarea protecţiei personalului medico-sanitar şi auxiliar care îngrijeşte pacienţii confirmaţi cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2, prin achiziţionarea de echipamente de protecţie specifice.
Proiectul este implementat până la sfârşitul acestui an, iar valoarea totală a proiectului este de 44.293.575,93 lei. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE