Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că nu este prima dată când depune o plângere penală.
„Eu am sesizat PICCJ privitor la faptele săvârșite de doamna Dăncilă și de domnul Dragnea, fapte care ar putea să întrunească elementele constitutive a 4 infracțiuni. Prima este infracțiunea de difuzare de informații cu caracter de secret. A doua posibilă infracțiune este infracțiunea prevăzută în Legea răspunderii ministeriale, art. 8 alin. (1), care spune despre refuzul de a informa președintele României atunci când se iau decizii care afectează interesele statului. A treia infracțiune posibilă este cea de uzurpare a funcției. A patra este numai chestiunea legată de trădare. Informația care a apărut ieri este că a început urmărirea penală in rem.
Vă mai spun un lucru, că mulți se întrebau de ce m-am apucat să fac plângere penala împotriva premierului. Nu este prima oară, împreună cu Mona Muscă am depus plângere penală împotriva lui Adrian Năstase, în perioada când Adrian Năstase era prim–ministru, nu după ce a căzut Adrian Năstase. În perioada când Adrian Năstase era prim-ministru PSD și era la apogeul puterii, împreună cu Mona Muscă am depus o sesizare privitoare la casa din Zambaccian a domnului Năstase care, ulterior s-a transformat într-un doasar și până la urmă domnul Năstase a și fost condamnat.
Am mai depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție tot împotriva unui președinte PSD care deținea funcția de prim-ministru, și aici mă refer la Victor Ponta. Am depus o sesizare pentru fals și uz de fals în declarația de avere, în perioada campaniei electorale pentru că am constatat că în declarația de avere nu erau trecute toate casele pe care le avea. Dacă vă amintiți, îl atacau pe Klaus Iohannis și încercau să-i pună eticheta „Iohannis șase case” și am constatat că Ponta avea șapte case, numai că nu le scrisese în declarația de avere, erau numai trei, celelalte erau în declarația de avere a Dacianei Sârbu. Am depus o sesizare și la ANI și la Parchetul de pe Inalta Curte de Casație și Justiție.
Ca atare, nu este nici o surpriza în privința aceasta. Eu cred că lucrurile trebuie cercetate, nu interferez în nici un fel cu ceea ce trebuie să facă justiția în cazul acesta și aș mai spune două lucruri, pentru că toată lumea vorbește că am făcut sesizarea pentru că aș fi din statul paralel. Dacă statul paralel vrea să facă o plângere penală sau să instrumenteze un dosar penal, avea nevoie de o sesizare din partea mea, ca cetățean? Putea să găsească orice procuror care să se autosesizeze și să instrumenteze acest dosar. Eu am depus sesizarea pentru că mi s-a părut extrem de grav ce a făcut Dragnea prin intermediul lui Dăncilă. Am avut o conferință de presă în urmă cu zece zile în care i-am atras atenția doamnei Dăncilă și prietenilor domniei sale că ea va răspunde pentru tot ce îi ordonă Dragnea să facă.
Toate informațiile pe care le am, le am ca și dumneavoastră, din surse deschise. Eu în sesizare am trecut tot ceea ce consider informație relevantă care a apărut în spațiul public. Evident că orice întrebare îmi va pune procurorul care instrumentează, o să formulez răspunsurile din tot ceea ce cunosc legat de acest subiect”, a spus Orban într-o conferință de presă.
Procurorii DIICOT au început URMĂRIREA PENALĂ după plângerea depusă de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă
Potrivit România TV. , DIICOT a început urmărirea penală in rem după plângerea depusă de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă.
Procurorii DIICOT au început urmărirea in rem pentru două fapte reclamate în plângerea depusă împotriva premierului Dăncilă: înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională.
„La data de 07.06.2018 s-a început urmărirea penală in rem (cauza Dăncila/Orban) pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art.398 Cod Penal (înaltă trădare) raportat la articolul 394 lit.b şi articolul 407 al.1 Cod Penal (divulgarea sectetului care periclitează securitatea naţională)”, a transmis DIICOT, joi, potrivit News.ro.
Urmărirea penală in rem a fost începută la doar o zi după ce procurorul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu anunţa că procurorul care se ocupă de plângerea penală depusă de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă a cerut de la SRI informaţii cu privire la aceste două aspecte.