Un nou convoi umanitar de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a ajuns la Cernăuţi, potrivit unui comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.
Un număr de unsprezece tiruri, camioane şi autoutilitare cu alimente, produse de igienă şi de strictă necesitate, medicamente şi materiale tehnico-sanitare au ajuns în zona oraşului Cernăuţi, pentru a fi trimise mai departe oamenilor din zonele afectate de războiul din Ucraina.
Alături de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, la constituirea acestui convoi umanitar, de peste 200 de tone, a contribuit şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului cu 150 de tone de produse, colectate în protopopiatele din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud.
În organizarea acestui transport s-au implicat şi numeroase persoane, organizaţii non-guvernamentale, agenţi economici şi instituţii din România şi din afara graniţelor ţării.
Cele unsprezece autovehicule care au transportat ajutoarele umanitare au fost încărcate la Aşezământul ‘Sfântul Ierarh Leontie’ din Rădăuţi, unul dintre cele patru puncte de colectare a produselor destinate refugiaţilor şi populaţiei din Ucraina. Pentru a veni în sprijinul acestora, clerici din România şi de dincolo de graniţă au reuşit, cu sprijinul autorităţilor, să aducă mai aproape de zona de conflict bunuri care vor fi distribuite celor aflaţi în buncăre, staţii de metrou, în subsolurile clădirilor ori alte spaţii de apărare improvizate.
Protoiereul Nicolae Popescu, de la Parohia română ‘Sfântul Nicolae’ din Ciudei, unul dintre cei care se ocupă de organizarea transportului umanitar pe teritoriul ucrainean, dar şi de distribuirea produselor în teritoriu, a menţionat că toate celelalte transporturi trimise de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor zilele trecute au ajuns la cetăţenii aflaţi în oraşele bombardate.
‘Nouă vagoane de marfă cu ajutoare din partea Bisericii Ortodoxe Române au fost duse către oraşul Kiev. (…) De asemenea, ajutoarele au ajuns şi în Harkov, cel mai bombardat oraş din Ucraina în această perioadă, dar şi în centrele regionale ale ţării, prin intermediul eparhiilor noastre, transportul fiind foarte dificil din cauza drumurilor oprite de convoaie militare şi a podurilor aruncate în aer’, a adăugat Nicolae Popescu.
De peste două săptămâni, voluntarii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor aflaţi în permanenţă atât la punctul fix de asistenţă social-filantropică din punctul de trecere a frontierei Siret, cât şi cei prezenţi în Gara Burdujeni din Suceava, s-au ocupat de oferirea de ceai, cafea şi mâncare refugiaţilor ucraineni, ajutând totodată şi în ceea ce înseamnă identificarea locurilor de cazare şi transport, la cerere. Mai mult, aceştia au furnizat informaţii privind călătoria pe teritoriul României, iar clericii au asigurat asistenţa spirituală.
Sursa: PRESSONLINE