Universitatea Politehnica Timişoara aniversează 101 ani de la înfiinţarea Bibliotecii UPT

Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) marchează 101 ani de la prima atestare, printr-o expoziţie de postere care redă evoluţia grafică a bibliotecii din ultimii 30 de ani, punctând cele mai importante momente din istoria sa.

Studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism a UPT au realizat instalaţia ‘Pagini de istorie în zbor’, sub coordonarea cadrelor didactice Cristina Povian, Andreea Anamaria Anghel şi Maja Baldea. Aniversarea a coincis şi cu reluarea tuturor serviciilor bibliotecii, începând de marţi, pentru utilizatorii interni şi externi, după doi ani de restricţii, arată un comunicat al UPT remis, miercuri, AGERPRES.

Astăzi, Biblioteca UPT înseamnă aproximativ 1.000.000 de volume, peste 10 kilometri de documente la raft, 8.400 de metri pătraţi pe şase niveluri, peste 200 de bibliotecari angajaţi de-a lungul timpului, peste 25 de ani de acces liber la raft, peste 25 de ani de informatizare a activităţilor, 650 de locuri pentru lectură, 100 de locuri în sala de lectură cu program nonstop, peste 1.000 de utilizatori pe zi, peste 400.000 de accesări online în 2022, mai mult de 200 de calculatoare, patru multifuncţionale şi staţie de auto-împrumut şi auto-restituire pentru utilizatori, sistem de securitate RFID pentru acces liber la raft, sistem integrat de bibliotecă Aleph, versiunea 522, peste 200 de evenimente organizate de-a lungul unui an.

Dacă, în timpul anului, pragul Bibliotecii UPT este trecut zilnic de circa 1.000 – 1.500 de persoane, în sesiuni trece de 2.000.

Încă din anul 1920, când prin Decret Regal s-a hotărât înfiinţarea Şcolii Politehnice la Timişoara, la articolul 38 se stipula că ‘Personalul administrativ al Şcoalei cuprinde în afară de director şi subdirector, un bibliotecar’. Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii a fost Eustaţiu Pandele. În 15 martie 1921, acesta înregistra prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii, ‘Beton Arme. Abaques Pratiques pour l’Etablissement des Hourdis et des Poteaux’, o lucrare în limba franceză, apărută la Paris în 1920. După numai şase luni de la începerea primului an universitar timişorean, se poate vorbi efectiv de constituirea colecţiei Bibliotecii, fondul iniţial de publicaţii fiind obţinut prin generozitatea celor dintâi dascăli.

Activitatea bibliotecii Şcolii Politehnice a început în clădirea şcolii primare de pe strada Telbisz, unde a activat până în anul 1947, când colecţiile acesteia au fost mutate în sediul de pe strada Piatra Craiului. După doar un an de la înfiinţare, au urmat 16 ani în care pe lângă bibliotecar apare menţionat şi un custode de sală, ceea ce demonstrează creşterea numărului de publicaţii şi a numărului de cititori. Activitatea bibliotecii a continuat în toţi anii care s-au scurs, paralel cu activitatea ‘Şcolii’, ea fiind cea care a asigurat suportul material al pregătirii studenţilor şi al activităţii de cercetare.

După 1989, Biblioteca UPT a devenit nu doar colecţionara valorilor culturii tehnice, ci şi cea care, prin ajutorul oferit de tehnica informaţională a acestui început de mileniu, diseminează informaţiile de ultima oră şi oferă posibilitatea regăsirii acestora prin metode moderne.

Din noiembrie 2014, Biblioteca UPT are un nou sediu, în campusul universitar, într-o clădire ultramodernă, apreciată ca fiind ‘cea mai modernă bibliotecă universitară din ţară’. UPT a marcat deschiderea oficială a Bibliotecii UPT printr-un eveniment simbolic de excepţie, un lanţ uman format din peste 1.000 de studenţi. De la vechea bibliotecă până la noua bibliotecă, studenţii au transmis din mâna în mână ultimele 100 de cărţi, transferul simbolizând tradiţia şi continuitatea acestei universităţi de prestigiu. Evenimentul s-a desfăşurat în 12 noiembrie 2014, în cadrul Săptămânii Politehnicii, cu ocazia aniversării a 94 de ani de la semnarea Decretului Regal de înfiinţare a Şcolii Politehnice. Au fost mutate peste 700.000 de volume din vechea clădire în biblioteca nouă, iar transportul lor s-a încheiat după şase luni.

Biblioteca aduce o serie de facilităţi printre care accesul direct la informaţie, prin consultarea la raft a colecţiilor, posibilitatea redactării documentelor în spaţiul IT, săli de lectură, sală de videoconferinţă, serviciu de auto-împrumut şi auto-restituire, cu descărcare directă în program şi acces wi-fi în întreaga clădire.

Astăzi, Biblioteca UPT este şi un spaţiu în care se desfăşoară o serie de evenimente, în special din domeniul cultural-artistic, dar nu numai.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare