Primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Sofalvi Szabolcs, a anunţat, joi, că 42 de birouri de turism din ţară s-au arătat interesate să includă în circuite Castelul Máriaffi din localitate, salvat din ruină de administraţia publică locală, care l-a cumpărat şi a reuşit să acceseze o finanţare europeană.
‘Reprezentanţii celor mai cunoscute 42 de birouri de turism din România au vizitat mai înainte Castelul Máriaffi din Sângeorgiu de Mureş. Aceştia sunt interesaţi să includă în ofertele lor de circuite turistice inclusiv un ‘Tur al castelelor şi conacelor din Transilvania’. Dat fiind faptul că a fost reabilitat castelul nostru, acesta cu certitudine va fi unul dintre obiectivele propuse spre vizitare. Lucru benefic pentru localitatea noastră’, a arătat Sofalvi Szabolcs pe Facebook.
Castelul Máriaffi din Sângeorgiu de Mureş, ridicat în forma actuală începând cu anul 1870, a fost salvat din ruină de către primăria localităţii, care a reuşit să acceseze o finanţare europeană pentru redarea în circuitul turistic a acestei clădiri emblematice.
Primăria comunei Sângeorgiu de Mureş a reuşit să cumpere castelul în anul 2010, de la urmaşii contelui Máriaffi, a consolidat acoperişul şi apoi a accesat mai multe finanţări pentru proiecte mai mici.
În anul 2018, au demarat lucrările de renovare în baza unei finanţări europene în valoare de 1,1 milioane de euro, din care peste 80% din fonduri europene, restul cofinanţare din partea administraţiei publice locale.
Proiectul a prevăzut reabilitarea castelului şi apoi a fost accesat un alt proiect pentru mobilier şi dotări.
Potrivit istoricului clădirii, la mijlocul secolului al XIX-lea, castelul Mariaffi era fortificat iar în anii 1870, la ordinul lui Albert Mariaffi, castelul a fost reconstruit.
După naţionalizarea din 1948, castelul a fost trecut în folosinţa Gospodăriei Agricole de Stat şi din 1989 clădirea a rămas pustie, deteriorându-se rapid.
Castelul Mariaffi era renumit pentru luxul din interior, însemnările vremii menţionând că salonul şi galeria de portrete conţineau operele mai multor maeştri renumiţi în epocă.
În jurul castelului a fost cândva un parc de 68 de hectare, care conţinea specii de arbori rari şi un mic iaz, în prezent doar o mică partea a parcului păstrându-se.
Sursa: PRESSONLINE