Austria reintroduce obligativitatea purtării măștii în interior

Austriecii vor fi obligaţi să poarte din nou măşti de protecție FFP2 în interior, deoarece cazurile de COVID-19 sunt în creştere, a anunțat ministrul sănătăţii din Austria, Johannes Rauch, scrie digi24.ro.

„Nu-mi place să fac asta”, a mărturisit Johannes Rauch într-o conferință de presă. Ministrul a precizat că măsura se va aplica începând de miercuri, 23 martie, şi că vor fi revizuite şi regulile de izolare, relatează Mediafax.

Austria devine astfel prima ţară din UE care reintroduce restricţii, în condițiile în care eliminarea lor în mai multe state membre ale UE şi subvarianta mai contagioasă a variantei Omicron a coronavirusului sunt probabil cauzele care au condus la o nouă creștere a numărului cazurilor de COVID-19 în Europa.

„Nu se aşteaptă o scădere a cifrelor actuale decât în următoarele săptămâni”, a declarat ministrul austriac al sănătății. „Situaţia tensionată va dura, prin urmare, mult mai mult decât se preconiza anterior”, a adăugat el.

Austria a ridicat restricţiile la 5 martie, făcând obligatorii măştile FFP2 doar în spitale, în transportul public şi în magazinele esenţiale. Rauch a recunoscut, de altfel, că relaxarea măsurilor de restricţie a venit prea devreme.

Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat îngrijorarea faţă de înmulţirea din nou a cazurilor de COVID-19 în lume, pe fondul scăderii testării, eliminării premature a restricţiilor în multe ţări, răspândirii tot mai intense a subvariantei BA.2 a variantei Omicron şi propagării ideii greşite că această variantă ar fi inofensivă sau ultima a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Valul de infectări este în mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care în unele ţări deja o depăşeşte pe „sora” ei, BA.1. Fără nicio îndoială, BA.2 „este varianta cea mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 pe care am vazut-o până acum”, a atras atenţia, miercuri, unul dintre responsabilii OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, scrie AFP, preluată de Agerpres. La aceasta, a explicat ea, se adaugă ridicarea în numeroase ţări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului „ocazia să se răspândească”, plus acoperirea vaccinală incompletă în numeroase regiuni ale lumii.

De asemenea, experta OMS a acuzat dezinformarea cu privire la COVID-19 care circulă chiar la niveluri foarte înalte ale statelor. Astfel, unii spun că Omicron este inofensivă şi că este ultima variantă cu care se confruntă lumea, alţii că pandemia s-a terminat, iar „toate acestea sunt la originea unei mari confuzii”, de care profită virusul, a arătat specialista OMS.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare