Suntem pe primul loc la numărul de decese în urma accidentelor rutiere. Interpelarea deputatului Radu Cristescu

Deputatul PSD de Satu Mare, Radu Cristescu, l-a interpelat pe ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, cu privire la nevoia de măsuri urgente pentru a reduce mortalitatea pe șosele. 

Iată textul interpelării:

Vă adresez această interpelare pentru că ne aflăm într-o situație critică, o situație care persistă de ani de zile: suntem pe primul loc la numărul de decese în urma accidentelor rutiere. Conform datelor Eurostat, România înregistrează anual cea mai mare mortalitate, cu mult peste media Uniunii Europene. În ultimul deceniu, statistica deceselor a înregistrat o ușoară ameliorare, însă suntem departe de a vorbi despre România ca fiind o țară sigură din punctul de vedere al traficului rutier.

Datele pe care le avem la dispoziție, la nivel european, evidențiază următoarele aspecte: „În 2019, aproximativ 22 800 de persoane au murit în accidente rutiere în UE: 44,2 % dintre decese au fost șoferi de autoturisme sau pasageri; 20,2% erau pietoni”.

În plus, „România a înregistrat 96 de morți la un milion de locuitori în accidente rutiere, cel mai mare din UE.” Ca o comparație, media Uniunii Europene se situează la 51 de decese/milion de locuitori și, în afara Bulgariei, suntem la o distanță considerabilă față de toate celelalte țări la acest capitol. E rușinos că nu suntem în stare să ne protejăm cetățenii nici măcar la acest capitol.

Da, s-au făcut progrese în ultimul deceniu, dar acest trend s-a înregistrat la nivelul întregului continent. Îmi este clar că e nevoie de soluții rapide și la fel de clar că nu s-au luat măsurile necesare până în prezent pentru a transforma drumurile din România în
drumuri sigure. Ca să anticipez unul dintre răspunsuri, lipsa infrastructurii rutiere reprezintă una dintre principalele cauze pentru care am ajuns codașii Europei la capitolul
siguranței rutiere, dar am convingerea că nu este unicul motiv.

Analizând măsurile și declarațiile oficiale de până acum, am constatat că, măcar la nivel declarativ, există o preocupare față de acest subiect.

Așadar, aș dori să vă adresez următoarele întrebări:

1) Care este stadiul implementării „Planul de reducere cu 50% a numărului victimelor accidentelor rutiere la nivelul Uniunii Europene 2020-2030” și care au fost măsurile concrete aplicate până în prezent?

2) Vă solicit o statistică detaliată cu privire la numărul de decese rezultate din accidente rutiere pentru anii 2020 și 2021 și cauzele aferente pentru fiecare: Alcool; Viteză excesivă; Depășire neregulamentară; Nerespectarea regulilor de circulație; Conducere fără permis; Substanțe interzise; Lipsa de experiență; Utilizarea telefonului mobil la volan și altele. Vă rog așadar să precizați numărul de morți pentru fiecare cauză și cât la sută reprezintă fiecare cauză din total.

3) Care sunt principalele cauze identificate la nivelul ministerului pentru situația gravă privind mortalitatea pe șoselele din România?

4) În ce măsură intervine Ministerul Afacerilor Interne pentru a preveni accidentele rutiere? Care sunt soluțiile aplicate în prezent?

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare