Guvernul de la Pristina i-a îndemnat miercuri pe sârbii kosovari să abandoneze, având în vedere „circumstanţele geopolitice” actuale, protestele programate pentru vineri faţă de refuzul Kosovo de a permite deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile din Serbia, informează EFE, conform Agerpres.
„Cred că protestele nu sunt potrivite. Fac un apel la cetăţenii sârbi din Kosovo să nu se organizeze şi să nu participe la aceste proteste”, a declarat prim-ministrul kosovar Albin Kurti în cadrul unei conferinţe de presă.
Şeful guvernului a făcut referire la demonstraţiile sârbilor kosovari convocate pentru a protesta împotriva deciziei Priştinei de a nu permite deschiderea secţiilor de votare în nordul Kosovo, astfel încât cetăţenii cu naţionalitate sârbă să poată vota la alegerile generale din Serbia de duminică.
Premierul Kurti a dat asigurări că votul nu a fost interzis. Cei interesaţi au posibilitatea de a-şi depune buletinul de vot la „birourile de legătură” dintre Kosovo şi Serbia.
„În aceste circumstanţe geopolitice, protestele nu sunt cele mai potrivite”, a insistat Kurti, citat de portalul Kossev, o aluzie evidentă la tensiunile generate de invazia rusă în Ucraina.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marţi că refuzul Priştinei de a deschide secţii de votare în şcolile din nordul Kosovo, unde este concentrată minoritatea albaneză kosovară, are ca scop „umilirea sârbilor”.
După întâlnirea cu reprezentanţii sârbilor kosovari, Vucic a asigurat că aceştia sunt pe cale să facă „paşi radicali”.
„Sunt hotărâţi să părăsească instituţiile. Unii erau înclinaţi spre conflict, alţii să plece (în mod colectiv). Am cerut răbdare”, a spus el.
Preşedintele sârb a acuzat nu numai Priştina, ci şi Podgoriţa şi „parte din Sarajevo”, precum şi Zagrebul, că „doresc să implice Serbia într-un conflict”, fără a explica cum au acţionat ţările din regiune în acest sens.
Serbia, care nu recunoaşte independenţa autoproclamată a fostei sale provincii, Kosovo, este un aliat tradiţional al Rusiei şi singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Moscovei după invadarea Ucrainei.
La rândul lor, SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania au regretat astăzi, printr-o declaraţie a ambasadelor lor la Belgrad, respingerea de către Priştina a propunerii lor ca soluţie de compromis în privinţa acestui vot, care prevedea o acţiune organizată de reprezentanţi ai OSCE.
„Am primit cu mare dezamăgire decizia guvernului Kosovo de a respinge propunerea constructivă”, au spus diplomaţii celor cinci ţări. Aceştia au avertizat că o astfel de atitudine „îndepărtează Kosovo de aspiraţiile sale europene” şi au îndemnat ambele părţi să „se abţină de la acţiuni şi o retorică care ar putea creşte tensiunea şi ar putea duce la incidente”.