Iranul avertizează Azerbaidjan să nu îndrăznească să atace Armenia

Tensiunile s-au reaprins foarte periculos în ultimele zile în Caucaz. Forțele armate azere sub pretextul cartografierii terenului recent cucerit de la armeni în zona Nagorno-Karabah au împins cu mulți km în plus linia de demarcația convenită oficial ceea ce a atras o puternică reacție din partea Armeniei care susține Republica Arțakh, dar și din partea forțelor ruse de menținere a păcii, scrie stiripesurse.ro.

În ecuație a intervenit și Iranul: ”Orice intervenție în Armenia va avea a face cu reacția imediată a forțelor armate ale Iranului”, susțin Corpul Gardienilor Revoluției, forță militară de elită a regimului de la Teheran. Între cele două țări au avut loc tensiuni la graniță după ce tirurilor cu marfă din Iran le-a fost interzis să treacă prin teritoriul controlat de azeri, anterior controlat de armeni, pentru a duce mărfuri spre Armenia.

În toamnă anului 2020, Azerbaidjanul a cucerit mari porţiuni din Nagorno-Karabah luate anterior de Armenia la începutul anilor 1990. Încetarea focului este monitorizată de forţele ruse de menţinere a păcii.

Moscova a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat în ultimele zile armistiţiul cu Armenia semnat după războiul din Nagorno-Karabah, în 2020, desfăşurând trupe în zona aflată sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii, relatează Reuters şi AFP, conform Agerpres.

Incidentele dintre forţele armate armene şi azere sunt frecvente, dar este pentru prima dată de la încheierea conflictului, în noiembrie 2020, când Moscova acuză una dintre părţi de încălcare a armistiţiului al cărui garant este preşedintele rus Vladimir Putin.

Această recrudescenţă a tensiunii survine într-un moment în care Rusia a lansat o ofensivă de mare amploare împotriva Ucrainei, notează AFP.

Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah – teritoriu azer populat majoritar de armeni – şi împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare