Județul Gorj este lider la apelurile în sistemul 112 Radarul Pădurilor

   Județul Gorj este lider la apelurile în sistemul 112 

Radarul Pădurilor

   Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la implementarea “Radarului pădurilor” în octombrie 2014, cele mai multe apeluri pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte au fost făcute de către locuitori ai județului Gorj.

radar1

 

1224 de apeluri în Gorj

După 8 octombrie 2014, când a fost lansat sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca „Radarul pădurilor”, oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii.În urma unei statisticii prezentate de către STS, județul Gorj este pe primul loc la apelurile privind transporturi suspecte de lemn cu un număr de 1224 de apeluri.

7.899 de apeluri la 112

paduri

De la implementarea Radarului pădurilor şi până în prezent au fost făcute 7.899 de apeluri la 112 pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte.Dintre acestea, 1.834 s-au dovedit a fi ilegale, în urma verificării în sistemul informatic, după numărul maşinii.

Potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Mediului, de la implementarea Radarului pădurilor, în ultimul trimestru din 2014 şi primul trimestru din 2015, personalul silvic a efectuat 54.554 de controale, faţă de 35.831 de verificări, făcute în anterioarele şase luni.

Numărul infracţiunilor constatate de personalul silvic a scăzut, de la 91 la 62, în timp ce al contravenţiilor s-a dublat, de la 2.668, la 5.584. A crescut astfel şi valoarea amenzilor aplicate, de la 7.589.930 de lei, la 11.074.370 de lei.

Probabil că gorjenii, în urma scandalului și a investigațiilor prezentate de către ecopolitic.ro, care a fost urmat de trimiterea Corpul de Control al Ministrului Mediului în Gorj, au considerat că pot să i-a atitudine și pot sesiza orice suspiciune cu privire la tăierile și transportul ilegal de lemn.

Cum funcţionează Radarul Pădurilor

Dacă până în octombrie 2014  rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.

Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare