Comisia Europeană salută acordul la care s-a ajuns vineri în Consiliu privind adoptarea unui al cincilea pachet de măsuri restrictive împotriva regimului Putin, ca răspuns la agresiunea sa brutală împotriva Ucrainei și a populației ucrainene.
Împreună cu cele patru pachete de sancțiuni anterioare, sancțiunile de acum vor aduce o contribuție suplimentară la intensificarea presiunii economice asupra Kremlinului și vor afecta capacitatea Rusiei de a finanța invazia Ucrainei. Aceste măsuri sunt mai ample și mai ferme, astfel încât să lovească și mai tare economia rusă. Măsurile au fost coordonate cu partenerii internaționali.
Comisia și SEAE lucrează la o serie de propuneri suplimentare privind posibile sancțiuni, inclusiv sancțiuni legate de importurile de petrol, și reflectează asupra unora dintre ideile prezentate de statele membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, ca de exemplu un cont escrow. Pe lângă sancțiuni, UE a indicat în mod clar că reducerea dependenței noastre de importurile de energie din Rusia este un imperativ urgent. În Comunicarea REPower din 8 martie, Comisia a anunțat o strategie de reducere, cât mai curând posibil, a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și au început lucrările pentru punerea în aplicare a acestui plan.
Pachetul de astăzi conține următoarele șase elemente:
1) Interdicție privind cărbunele
- Interzicerea importului tuturor formelor de cărbune rusesc. Aceasta afectează un sfert din totalul exporturilor de cărbune ale Rusiei, ceea ce reprezintă o pierdere de venituri de aproximativ 8 miliarde EUR pe an pentru Rusia.
2) Măsuri financiare
- Interzicerea totală a tranzacțiilor și înghețarea activelor în cazul a patru bănci ruse, care sunt în prezent complet eliminate de pe piețe. Acestea reprezintă 23 % din cota de piață a sectorului bancar rus și, prin urmare, vor slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei.
- Interzicerea furnizării de servicii de criptoactive de mare valoare către Rusia. Aceasta va contribui la eliminarea eventualelor lacune.
- O interdicție de a oferi cetățenilor ruși înstăriți consiliere în materie de fiducii, ceea ce le va îngreuna stocarea averilor în UE.
3) Transporturi
- Interzicerea totală a operatorilor rutieri de marfă ruși și belaruși care lucrează în UE. Anumite excepții se vor aplica produselor esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia.
- O interdicție de intrare în porturile UE pentru navele sub pavilion rusesc. Se aplică derogări în scopuri medicale, alimentare, energetice și umanitare, printre altele.
4) Interdicții specifice privind exporturile
- Interdicții specifice suplimentare privind exporturile – în valoare de 10 miliarde EUR – în domenii în care Rusia este vulnerabilă din cauza gradului ridicat de dependență a acesteia față de UE în ceea ce privește unele aprovizionări. Printre aceste domenii se numără, de exemplu, cel al calculatoarelor cuantice, cel al semiconductorilor avansați, cel al utilajelor sensibile, domeniul transportului și domeniul substanțelor chimice. Sunt, de asemenea, incluși și catalizatorii specializați destinați utilizării în industria de rafinare. Aceste măsuri vor continua să degradeze baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei.
- Adăugarea combustibilului turboreactor și a aditivilor pentru combustibili, produse care pot fi utilizate de armata rusă, la interdicția existentă privind exporturile.
5) Interdicții privind importurile
- Interdicții suplimentare privind importurile – în valoare de 5,5 miliarde EUR. Printre produsele vizate se numără cimentul, produsele din cauciuc, lemnul, băuturile spirtoase (inclusiv votca), băuturile alcoolice, produsele pescărești de calitate superioară (inclusiv caviarul), precum și o măsură de combatere a eludării privind importurile de potasă din Belarus. Aceste măsuri vor contribui, de asemenea, la eliminarea lacunelor dintre Rusia și Belarus.
6) Excluderea Rusiei din contractele de achiziții publice și de la primirea de fonduri europene; clarificări juridice și aplicare
- Interzicerea totală a participării resortisanților și entităților ruse la contractele de achiziții publice din UE. Autoritățile competente pot acorda excepții limitate în cazul în care nu există alternative viabile.
- Restricții privind sprijinul financiar și nefinanciar acordat entităților deținute sau controlate de stat din Rusia în cadrul programelor UE, ale Euratom și ale statelor membre. De exemplu, în urma măsurilor anunțate anterior în domeniul cercetării și educației, Comisia va înceta participarea la toate acordurile de grant în curs în favoarea organismelor publice rusești sau entităților conexe și va suspenda toate plățile aferente, în cadrul programelor Orizont 2020 și Orizont Europa, Euratom și Erasmus+. În cadrul acestor programe nu se vor mai încheia contracte sau acorduri noi cu organisme publice rusești sau cu entități conexe.
- Abordarea diferitelor suprapuneri dintre restricțiile la export aplicate produselor cu dublă utilizare și tehnologiilor avansate și alte dispoziții.
- Extinderea la toate monedele oficiale ale UE a interdicțiilor privind exportul de bancnote și vânzarea de valori mobiliare transferabile.
De asemenea, Comisia salută faptul că 217 persoane fizice și 18 entități suplimentare au fost sancționate. Printre acestea se numără toți cei 179 de membri ai așa-numitelor „guverne” și „parlamente” din Donețk și Luhansk. În total, 1091 de persoane fizice și 80 de entități au fost sancționate din 2014 până în prezent.
Orientări privind controlul investițiilor străine directe provenite din Rusia și Belarus
De asemenea, Comisia a publicat, la 5 aprilie, Orientări pentru statele membre ale UE cu privire la evaluarea și prevenirea amenințărilor pe care investițiile ruse și belaruse le reprezintă pentru securitatea și ordinea publică a UE. Orientările evidențiază riscul crescut al investițiilor care sunt supuse influenței guvernului rus sau belarus în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. În aceste orientări se solicită o cooperare strânsă între autoritățile implicate în examinarea investițiilor și cele responsabile cu aplicarea sancțiunilor. Statele membre sunt invitate să instituie de urgență mecanisme cuprinzătoare de examinare a investițiilor, dacă nu au făcut deja acest lucru. Acestea sunt, de asemenea, invitate să pună în aplicare normele de combatere a spălării banilor pentru a preveni utilizarea abuzivă a sistemului financiar al UE de către investitori din Rusia și Belarus.
Context
Acordul de astăzi se înscrie în continuarea pachetelor ample și fără precedent de măsuri pe care UE le-a adoptat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei la adresa integrității teritoriale a Ucrainei și la atrocitățile din ce în ce mai cutremurătoare comise împotriva populației civile și a orașelor ucrainene.
În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are misiunea de a monitoriza asigurarea respectării sancțiunilor UE în întreaga Uniune. UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua, împreună cu partenerii săi internaționali, să fie alături de Ucraina și de poporul ucrainean, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar.