Uniunea Europeană are ‘datoria’ să susţină Republica Moldova, a declarat miercuri – în cursul unei vizite la Chişinău – preşedintele Consiliului European, Charles Michel, menţionând că Bruxellesul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autorităţile moldovene, potrivit AFP şi Reuters, scrie Agerpres.
UE va ‘creşte în mod considerabil’ sprijinul său militar pentru Republica Moldova, a subliniat Charles Michel, a cărui vizită în Republica Moldova intervine la câteva zile după atacuri produse în Transnistria, regiunea separatistă prorusă din estul republicii, care au alimentat temerile privind extinderea conflictului din Ucraina.
‘UE este pe deplin solidară cu ţara dumneavoastră, (Republica) Moldova. Este de datoria noastră europeană să ajutăm şi să susţinem ţara dumneavoastră şi să ne creştem sprijinul pentru stabilitatea dumneavoastră, pentru securitatea şi integritatea teritorială’ a republicii, a declarat Charles Michel într-o conferinţă de presă comună susţinută cu preşedinta prooccidentală Maia Sandu.
În acelaşi timp, blocul comunitar studiază modul în care poate oferi mai mult sprijin militar Republicii Moldova, inclusiv mai mult ajutor în consolidarea forţelor armate ale ţării, între care echipamente pentru armata naţională, a afirmat preşedintele Consiliului European, citat de Moldpres.
El a spus că acest sprijin vine să se adauge ajutorului în domeniile logisticii şi apărării cibernetice asupra cărora UE a convenit deja.
Charles Michel a refuzat să ofere detalii, dar a spus că această asistenţă este extrem de importantă pentru a evita orice fel de escaladare, notează Reuters.
Preşedintele Consiliului European a reiterat intenţia UE de a acorda sprijin Republicii Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiaţi şi a anunţat că UE va susţine Chişinăul şi pe plan politic şi economic, potrivit Moldpres.
‘Susţinerea noastră economică şi politică va continua. Platforma noastră de achiziţionare a energiei va fi deschisă pentru Moldova. Acum este şi mai important să fim uniţi şi să susţinem rezilienţa Republicii Moldova’, a opinat preşedintele Charles Michel.
‘Vom continua să ne aprofundăm parteneriatul cu dumneavoastră pentru a vă aduce ţara şi mai aproape de UE’, a asigurat el.
La rândul său, preşedinta Republicii Moldova a mulţumit partenerilor europeni pentru ajutorul umanitar în valoare de peste 13 milioane de euro acordat până în prezent Chişinăului şi a reiterat dorinţa de integrare cât mai rapidă a Republicii Moldova în UE.
‘Mulţumim pentru ajutorul oferit ţării noastre şi contăm pe suportul UE pentru deschiderea pieţei pentru fructele din Republica Moldova. Avem nevoie şi de permise pentru transportul de mărfuri în UE. Planurile şi intenţiile noastre nu s-au schimbat. Vrem să construim un stat puternic, vrem să avem servicii de calitate, să continuăm reforma justiţiei şi să le oferim tinerilor noştri şansa de a munci şi trăi acasă, însă pentru a valorifica toate oportunităţile avem nevoie de pace’, a declarat Maia Sandu.
‘Am ales integrarea europeană ca model de dezvoltare şi, la 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Pe 22 aprilie am transmis deja prima parte a chestionarului completat, iar în zilele următoare vom expedia şi a doua parte a chestionarului. Procesul de integrare europeană este unul complex, dar vrem să oferim cât mai curând cetăţenilor noştri viitorul pe care îl merită. Toate planurile noastre însă pot fi realizate doar în pace. Trebuie să muncim toţi pentru a aduce pacea în regiune’, a subliniat Maia Sandu, citată de Moldpres.
Republica Moldova – o mică fostă republică sovietică cu 2,5 milioane de locuitori între Ucraina şi România – se teme de o destabilizare ca urmare a războiului care face ravagii în Ucraina vecină, după invazia trupelor ruse în luna februarie.
Pe fondul acestor îngrijorări, o serie de explozii au zguduit săptămâna trecută Transnistria, o regiune separatistă susţinută de Moscova, care s-a desprins de Republica Moldova în urma unui război scurt în 1992.
Rusia, care dispune de un contingent de aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, s-a declarat ‘alarmată’ de aceste ‘acte teroriste’ şi a spus că urmăreşte îndeaproape situaţia.
În timp ce unii se tem de provocări odată cu apropierea zilei de 9 mai, ziua în care Moscova şi aliaţii săi celebrează victoria împotriva nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial printr-o defilare militară, Maia Sandu încearcă să cheme la calm.
‘Nu vedem niciun risc iminent… dar avem planuri de a face faţă unor astfel de scenarii pesimiste’, a declarat ea miercuri, după ce în ajun a adresat un mesaj cetăţenilor moldoveni în care a făcut o pledoarie pentru pace.
‘Pacea începe în familie şi în comunitate. Putem să o păstrăm dacă nu cădem pradă dezbinării. Suntem diferiţi, dar avem de trăit alături, de construit un viitor împreună, în ţara noastră. În pace, (Republica) Moldova are viitor’, a scris Maia Sandu în mesajul său distribuit pe reţelele de social media.
Referitor la incidentele din Transnistria, preşedintele Republicii Moldova a spus că există indicii care indică responsabilitatea ‘forţelor pro-război’.
La rândul său, administraţia din Transnistria, nerecunoscută ca stat de către comunitatea internaţională, a arătat acuzator cu degetul în direcţia Ucrainei.
sursa – AGERPRES