Custodele Coroanei Române, Margareta, a subliniat, într-un mesaj adresat vineri cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, că este mândră de mobilizarea umanitară în sprijinul refugiaţilor ucraineni pe care o remarcă în ţara noastră.
„Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii recunoaşte munca noastră pentru a face România şi lumea întreagă un loc mai bun pentru fiecare. În ultimele luni, comunităţile locale au ajutat în mod admirabil pe refugiaţii din Ucraina. Voluntarii Crucii Roşii Române sunt mereu la punctele de frontieră şi în centrele de refugiaţi, pentru a oferi protecţie, sprijin, informaţii şi articole de primă necesitate. Sunt mândră de mobilizarea umanitară pe care o văd în ţara noastră! Generozitatea societăţii româneşti mă face să cred în puterea binelui”, a transmis MS Margareta, preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii este marcată în fiecare an, în data de 8 mai, pentru a sărbători dedicarea şi impactul a milioane de voluntari care oferă ajutor în comunităţile lor.
„În fiecare zi, personalul şi voluntarii Crucii Roşii văd la faţa locului cum bunătatea alungă suferinţa, aduce alinare, luminează cele mai întunecate momente şi redă demnitatea. În mijlocul atâtor greutăţi, pierderi şi incertitudini, încurajăm oamenii din întreaga lume să creadă în puterea binelui şi să continue să dea dovadă de bunătate”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română, citat în comunicat.
Mişcarea de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este formată din Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi 192 de societăţi naţionale. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neobosit pentru a-i sprijini pe cei mai afectaţi. Aceştia se află pe teren în locurile afectate de dezastre şi conflicte, acordând primul ajutor şi distribuind materiale umanitare esenţiale.
În România, în decurs de un an, voluntarii Crucii Roşii Române au ajutat 1,5 milioane de persoane în timpul pandemiei COVID-19, prin intervenţia în situaţii de urgenţă, acordând şi predând primul ajutor şi sprijinind persoanele vulnerabile prin programe sociale.
În cea mai recentă criză umanitară, voluntarii şi personalul angajat al Crucii Roşii Române au oferit ajutor de urgenţă pentru 500.000 de persoane care au fugit din calea conflictului armat din Ucraina: mese calde, asistenţă medicală specializată, asistenţă psiho-socială, sprijin financiar, activităţi de socializare şi educative pentru copii, serviciu de restabilire a legăturilor de familie, transport umanitar peste graniţă. AGERPRES