Piaţa cocainei în Uniunea Europeană este ‘vastă şi în expansiune’, iar cea a metamfetaminei, deşi mai mică, este ‘în creştere constantă’, relevă un raport publicat de Observatorul european al drogurilor şi toxicomaniilor (EMCDDA) şi Europol, prezentat vineri la Bruxelles, transmite AFP, informează Agerpres.
Conform raportului, care arată rolul Europei în expansiunea pieţelor cocainei şi metamfetaminei, UE se confruntă în prezent cu ‘o ameninţare crescândă ce decurge dintr-o piaţă a drogurilor mai diversificată şi mai dinamică, care se bazează pe o colaborare strânsă între organizaţiile criminale europene şi internaţionale’.
‘Aceasta se traduce prin niveluri record de disponibilitate a drogurilor, o creştere a violenţei şi corupţiei şi o agravare a problemelor de sănătate’, a comentat Alexis Goosdeel, directorul EMCDDA, citat într-un comunicat.
Piaţa cocainei, al doilea cel mai consumat drog în UE după canabis, este ‘în expansiune, sub efectul unor niveluri de trafic fără precedent’, şi a reprezentat 10,5 miliarde de euro în 2020.
Tot în 2020 în Europa au fost confiscate, pentru al patrulea an consecutiv, cantităţi record de cocaină (214,6 tone, în creştere cu 6% faţă de 2019), dintre care trei sferturi în Belgia (70 tone), Ţările de Jos (49 tone) şi Spania (38 tone).
Dacă fabricarea cocainei se concentrează în Columbia, Bolivia şi Peru, unde producţia era în creştere, transformarea are loc de acum în Europa, în principal în Belgia, Ţările de Jos şi Spania.
‘Mari cantităţi de precursori chimici utilizaţi în producerea de cocaină au fost confiscate în laboratoare ilegale şi la frontierele europene’, notează raportul.
De asemenea, date recente arată că mari cantităţi de clorhidrat de cocaină au fost produse în Europa plecând de la produse intermediare precum pasta de coca şi cocaina bază.
Acelaşi studiu constată că metamfetamina, drogul de sinteză cel mai consumat în lume, continuă să aibă ‘un rol relativ secundar pe piaţa europeană a drogurilor’, chiar dacă ultimele date sugerează o ‘ameninţare în creştere’ în UE.
Între 2010-2020, numărul de confiscări anuale de metamfetamină în UE s-a dublat, de la 3.000 la 6.000, în timp ce cantităţile confiscate, adesea din trimiteri poştale, au crescut cu 447%, ajungând la 2,2 tone în 2020.
Istoric, în Europa producţia are loc în mici laboratoare de ‘bucătărie’ în Cehia şi ţările vecine, însă Europol şi EMCDDA se arată îngrijorate de laboratoarele situate în Belgia şi Ţările de Jos, unde din 2019 metamfetamina este produsă ‘la o scară considerabil mai mare’.
Producţia provenită din Afganistan constituie un alt motiv de îngrijorare: deşi ţara nu pare o sursă majoră de aprovizionare a UE, preţul en-gros relativ scăzut al metamfetaminei afgane poate fi ‘atrăgător economic pentru reţelele infracţionale’ de-a lungul rutelor existente pentru traficul de heroină.
Autorii raportului trag un semnal de alarmă şi în ce priveşte violenţa şi corupţia în UE, ‘din ce în ce mai răspândite’.
În Franţa, Belgia, Spania sau Ţările de Jos, ‘concurenţa între furnizorii de droguri s-a intensificat, antrenând o înmulţire a confruntărilor violente’, ‘crimelor, răpirilor şi intimidărilor’.
‘Corupţia a fost identificată drept o ameninţare esenţială în UE, unde aproape 60% dintre reţelele criminale recurg la ea ca facilitator’, afirmă autorii.
O altă constatare este aceea că, în pofida perturbărilor cauzate de pandemie, traficul de cocaină pe căi maritime a continuat la niveluri anterioare lui 2019.
sursa – AGERPRES