USR depune o inițiativă pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare

Deputata USR Diana Buzoianu a depus astăzi o inițiativă legislativă pentru reformarea cadrului legislativ privind prevenirea și reducerea risipei alimentare.

Alături de Diana Buzoianu sunt inițiatori și Florin-Alexandru Alexe, Bogdan-Gruia Ivan și Zoltán Miklós și alți peste 100 de parlamentari care au semnat deja susținerea inițiativei.

Obiectivul acestei inițiative este respectarea țintelor asumate de România la nivel internațional: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.

Proiectul prevede măsuri concrete de luptă împotriva risipei alimentare. Va fi creată o platformă online împotriva risipei alimentare gestionată de Ministerul Agriculturii în care vor fi raportate datele privind risipa alimentară de către operatorii economici. De asemenea, vor fi redactate materiale informative de către Ministerul Agriculturii pentru lupta împotriva risipei alimentare pentru operatorii economici. Autoritățile administrației publice vor avea pentru prima dată în legislație obligația să ia măsuri împotriva risipei alimentare atunci când, din activitatea lor rezultă surplusuri de produse alimentare. Vom avea o strategie națională împotriva risipei alimentare updatată cel puțin o dată la 5 ani.

Operatorii economici vor avea obligația să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare.

,,Îmi pasă de oamenii flămânzi care au nevoie de ajutorul nostru, îmi pasă de mediu și îmi pasă de bunăstarea planetei și pentru generațiile următoare. Cred că multora ne pasă, doar că trebuie să luăm și măsuri. Este timpul să creăm o Românie responsabilă inclusiv prin lupta împotriva risipei alimentare. Este un pas mic în direcția bună, dar un pas necesar.” declară Diana Buzoianu, inițiatoare a proiectului de lege.

De ce avem nevoie de o astfel de lege?

În România, peste 150.000 de copii merg în fiecare seară flămânzi la culcare. În același timp, aruncăm anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Ne trebuie un mecanism prin care alimentele aflate în stare bună de consum să ajungă la oamenii în nevoie, iar în acest scop avem nevoie de un cadru legislativ clar.

Risipa alimentară globală generează 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, un impact imens asupra climei și asupra societății, în ansamblul ei. Schimbările climatice în România se traduc în județe întregi în procese de deșertificare, fenomene meteorologice extreme, dăunători noi cu care se confruntă agricultorii români.

Aruncând atât de multă mâncare la gunoi, românii aruncă de fapt o mare parte din salariu la gunoi. Faceți acest exercițiu: Un român câștigă în medie aproximativ 4000 de lei și cheltuie pe mâncare, în medie, o treime din această sumă. Între 30% și 50% din mâncarea pe care o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună. Deci, lunar, aruncă la gunoi între 400 și aprox. 670 de lei. Peste 5000 de lei pe an.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare